Annons
Nyheter

Statssekreterare ska öka trygghet för judar

Den judiska befolkningen i Sverige ska enligt regeringen få ett friare och tryggare liv.
– Det måste göras mycket, mycket mer, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.
Politik • Publicerad 26 januari 2023
Socialminister Jakob Forssmed, statsminister Ulf Kristersson, kulturminister Parisa Liljestrand och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg presenterar åtgärder ett tryggare judiskt liv i Sverige.
Socialminister Jakob Forssmed, statsminister Ulf Kristersson, kulturminister Parisa Liljestrand och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg presenterar åtgärder ett tryggare judiskt liv i Sverige.Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen presenterar satsningarna i samband med Förintelsens minnesdag.

– Det är uppenbart att den judiska minoriteten men också judiska institutioner är utsatta för ett hårt tryck, säger Kristersson.

Annons

Redan på onsdagen presenterade regeringen en satsning på arbetet mot antisemitism då Kristersson besökte en synagoga i Malmö.

Flera departement

Grundbulten i regeringens förslag för ett friare och tryggare judiskt liv i Sverige är en statssekreterargrupp där flera departement är representerade. Statsministerns statssekreterare Johan Stuart ska leda arbetet i gruppen där även sekreterare från kultur-, social-, finans-, justitie-, utbildnings- och arbetsmarknadsdepartementen ska ingå.

– På det här sättet säkerställer vi att frågor inte faller mellan stolarna, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Fysisk säkerhet

Gruppens första möte ska handla om den fysiska säkerheten för judar och säkerhet runt synagogor, skolor och andra judiska miljöer. Den fungerar inte som den borde enligt socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Antisemitismen har ingen plats i vårt samhälle och regeringen är fast besluten att både förebygga och motverka antisemitismen i vårt samhälle, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

De konkreta, nya förslagen och beskeden är dock få. Regeringen avser att dubbla medlen till Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet i Göteborg för insatser som höjer kunskapen för arbetet mot antisemitsm till 900 000 kronor. Göteborgs universitet får en halv miljon till att sprida kunskap om metoder mot antisemitism i skolor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons