Annons
Nyheter

Regeringen: Komvux ska ta över SFI

Regeringen vill skrota SFI och överföra svenskundervisningen för invandrare till komvux.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2014

Tanken är att undervisningen ska bli mer anpassade efter den enskilde invandraren.

– Om du vill läsa på högskola i dag behöver du först läsa SFI och därefter läsa svenska som andraspråk på komvux, med den här ändringen kan man gå in på rätt spår dag ett, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Annons

Problem med svenskundervisningen i dag är, enligt regeringen, att för många hoppar av. Undervisningen är heller inte tillräckligt anpassad efter elevernas olika förkunskaper, andra aktiviteter och mål.

Mer flexibelt

Genom att överföra språkundervisningen till komvux hoppas man i samband med den kunna tillgodose andra utbildningsbehov som nyanlända invandrare ofta har på komvux.

En del av förslaget innebär att samtliga kommuner blir tvungna att erbjuda svenskundervisning kvällstid och på deltid. Det erbjuds bara i hälften av landets kommuner i dag.

– Det är inte bra när kommuner inte erbjuder utbildning kvällstid eller på deltid. Det handlar om att kunna kombinera undervisning med praktik och arbete eller att läsa svenska under föräldraledighet, säger Ullenhag.

S kräver mer resurser

Förslaget om avvecklingen av SFI mottas försiktigt positivt av Socialdemokraterna. Men enligt partiets utbildningspolitiske talesperson, Ibrahim Baylan, krävs mer resurser. Bristen på kompetenta lärare är ett problem i dagens system som måste åtgärdas, enligt honom.

Att kommuner tvingas erbjuda kvälls- och deltidsundervisning kan annars spä på dagens problem.

– Om du höjer kraven, särskilt för de i flesta fallet små kommuner där man redan i dag har problem att hitta välutbildade lärare, finns risken att vidare urholka undervisningen, säger han.

Svenska för invandrare

Utbildning i svenska för invandrare (SFI) är en kurs som invandrare får läsa gratis för att lära sig språket.

Utöver språkkunskaper syftar undervisningen också till att hjälpa invandraren med färdigheter som rör deltagande i samhället och på arbetsmarknaden.

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla utbildningen.

Källa : Skolverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons