Annons
Nyheter

Regeringen har lagt bud om försvaret

Regeringen har lagt ett bud i förhandlingarna om förstärkningar av försvaret under 2022.
Försvar • Publicerad 11 mars 2022
På Försvarsmaktens önskelista står bland annat förstärkt luftvärn. Arkivbild.
På Försvarsmaktens önskelista står bland annat förstärkt luftvärn. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och företrädare för riksdagspartierna fortsatte på fredagen förhandlingarna om åtgärder för att stärka försvaret redan i år.

Vid mötet presenterade regeringen sitt förslag på vilka åtgärder som bör genomföras och kostnaderna för dem.

Annons

Enligt uppgift till TT hamnar den sammanlagda summan nära ett par miljarder.

Oscarsson vill inte nämna någon summa, men uppger att det bud som regeringen lagt inte räcker. Han uppger att flera viktiga åtgärder som Försvarsmakten har på sin önskelista inte finns med.

På önskelistan står bland annat inköp av drivmedel, livsmedel, sjukvårdsmateriel, reservdelar och ammunition. Det är materiel som snabbt skulle kunna köpas in och förstärka försvaret redan i år.

Förhandlingarna inom den så kallade försvarsberedningen ska fortsätta på tisdag. Tanken är att en uppgörelse ska vara nådd då, men källor uppger för TT att det även kan bli förhandlingar på onsdag.

Målet är att försvaret ska få extrapengarna i vårändringsbudgeten 19 april eller tidigare i en extra ändringsbudget.

Därefter kommer förhandlingarna om ett andra försvarspaket att inledas. Det paketet ska innehålla åtgärder för att stärka försvaret på längre sikt, från 2023 och åren därefter.

På Försvarsmaktens önskelista för åren framöver står till exempel luftvärnsrobotar, jaktrobotar, ett förstärkt kustrobotförsvar och fler bandvagnar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons