Annons
Nyheter

Regeringen går vidare med slopat danstillstånd

Politik • Publicerad 9 mars 2023
Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla från den 1 juli i år. Arkivbild.
Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla från den 1 juli i år. Arkivbild.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Regeringen vill att nattklubbar och restauranger som inte ligger på en offentlig plats ska få ordna danstillställningar utan att behöva godkännande från Polismyndigheten. Därför har regeringen under torsdagen beslutat om en proposition med ett sådant förslag, enligt ett pressmeddelande.

I januari kritiserade Lagrådet regeringens lagrådsremiss om att skrota det uppmärksammade danstillståndet för krogägare. Då tyckte myndigheten att remissen var ofullständig och inte hade gjorts på ett lämpligt sätt.

Annons

"Regeringen har omhänder­tagit Lagrådets kritik och går nu vidare med förslaget till riksdagen", säger justitie­minister Gunnar Strömmer enligt pressmeddelandet.

Sverige införde kravet på danstillstånd för krogägare år 1956 efter att dansbanor dök upp lite varstans under 50-talet, vilket föranledde en het samhällsdebatt.

Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla från den 1 juli i år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons