Annons
Nyheter

Regeringen bakom att frysa pengar till Ungern

Regeringen stödjer EU-kommissionens förslag att hålla inne pengar till Ungern.
Politik • Publicerad 1 december 2022
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att regeringen stödjer EU-kommissionens förslag att hålla inne pengar till Ungern. Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att regeringen stödjer EU-kommissionens förslag att hålla inne pengar till Ungern. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU-kommissionen har beslutat att fortsätta hålla inne över 13 miljarder euro i EU-stöd till Ungern.

– Ungern har tyvärr inte genomfört de nödvändiga åtgärderna, sade EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn på onsdagen.

Annons

Bakgrunden är att EU-kommissionen tillämpar den nya så kallade villkorsmekanismen mot länder som inte anses leva upp till rättsstatsprinciper.

– Man har godkänt återhämtningsplanen men håller ändå inne med pengarna, därför att man måste ju leva upp till det som är bestämt att man ska leva upp till och det tycker jag i grunden är bra, säger Svantesson.

SD:s EU-parlamentariker röstade i förra veckan nej till EU-kommissionens förslag när parlamentet i en resolution ställde sig bakom förslaget.

Det har diskuterats vilket inflytande SD ska ha över regeringens EU-politik. Men SD:s hållning påverkar inte regeringens beslut.

– Jag upplever att det finns en stor enighet i Sveriges riksdag kring hur vi ska hantera utbetalningarna och hur vi ska hantera Ungern, så där finns en bred samsyn i riksdagen, säger Elisabeth Svantesson.

SD:s företrädare i finansutskottet Oskar Sjöstedt (SD) ville inte kommentera frågan på torsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons