Annons
Nyheter

Rebellgrupp har gått med på vapenvila

Rebellrörelsen M23 i Kongo-Kinshasa har gått med på en vapenvila som träder i kraft den 7 mars. Det uppger Angolas president João Lourenço.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 4 mars 2023
Medlemmar av rebellrörelsen M23 vid reträtten från en by i östra Kongo-Kinshasa i december 2022. Arkivbild.
Medlemmar av rebellrörelsen M23 vid reträtten från en by i östra Kongo-Kinshasa i december 2022. Arkivbild.Foto: Moses Sawasawa/AP/TT

Presidenten har på uppdrag av Afrikanska unionen medlat i konflikten där FN anklagar Rwanda för att ha gett militärt stöd till rebellgruppen.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger på en presskonferens i Kongo-Kinshasas huvudstad Kinshasa att samtliga parter i konflikten ställer sig bakom en vapenvila.

Annons

EU meddelade på lördagen att man ska upprätta en luftbro för att kunna leverera nödhjälp till de konflikthärjade östra delarna av landet. EU har lovat ett humanitärt bidrag på 50 miljoner euro (närmare 557 miljoner kronor) till Kongo-Kinshasa, och Macron säger att Frankrike ska bidra med ytterligare 34 miljoner euro.

På sin presskonferens tillsammans med den kongolesiske presidenten Félix Tshisekedi bedyrade Macron att de två länderna står nära varandra och att de ska inleda ett nytt partnerskap för säkerhet.

– Man vet vilka ens vänner är, sade Macron.

M23 har de senaste månaderna tagit kontroll över territorier i de mineralrika östra delarna av Kongo-Kinshasa och anklagas för brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons