Annons
Nyheter

Rebellframgångar i Libyen

De libyska rebellerna avancerar västerut, understödda av den internationella alliansens fortsatta flygangrepp mot Muammar Gaddafis stridsvagnar och tunga artilleripjäser. De libyska rebellerna avancerar västerut, understödda av den internationella alliansens fortsatta luftangrepp. Sent på söndagskvällen kom flera rapporter om flygattacker mot Gaddafi-styrda städerna Tripoli och Sirte.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2011
Rebellerna kontrollerar nu ungefär samma områden som de gjorde som mest, innan Gaddafis stora motoffensiv.
Rebellerna kontrollerar nu ungefär samma områden som de gjorde som mest, innan Gaddafis stora motoffensiv.Foto: 

Bin Jawad

Helgen innebar flera militära framgångar för rebellerna. I lördags intogs staden Ajdabiya och på söndagen rapporterades Bin Jawad, Brega och Ras Lanuf i öster ha erövrats av motståndsrörelsen. Det öppnar för en vidare marsch mot Sirte, Gaddafis hemstad och bortsett från Tripoli hans kanske starkaste fäste. I staden Misrata, den enda rebellstyrda staden i västra Libyen, rapporteras om fortsatta strider, även om Gaddafis styrkor där ska ha pressats tillbaka. Därmed kontrollerar motståndarna ungefär samma områden som de gjorde som mest, innan Gaddafis stora motoffensiv.

Annons

Nato tar över

På söndagskvällen övertog Nato ledningen från USA som hittills styrt den utländska militäroperationen mot Libyen."Nato kommer att driva igenom alla aspekter av FN-resolutionen. Varken mer eller mindre", sade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i ett skriftligt uttalande.

USA:s försvarsminister Hillary Clinton sade tidigare på söndagen att många militära ledare bytt sida, från Gaddafi till rebellerna, men inga oberoende uppgifter kan slå fast om det var en realitet eller ett utslag av önsketänkande.

Oljeleveranser

Både rebellerna och regeringssidan är beroende av kontanter för att finansiera sitt krig. Förmodligen är det därför som rebelledningen på söndagen berättade om sitt avtal med gulfstaten Qatars statliga oljebolag. Ett avtal som innebär att export från de östliga oljefälten ska inledas "om mindre än en vecka" enligt rebelledaren Ali Tarhouni, ansvarig för ekonomi och olja. Qatar deltar som ett av få arabländer med stridsflyg i FN-alliansens militära insats.

Statlig libysk TV rapporterade att runt 100 civila dödats i flyganfallen. Även om uppgifterna avvisas av USA och inga oberoende källor finns att tillgå är det svårt att tro att inga oskyldiga dödats.

Kriget i Libyen

Med stöd av flyganfall från främst USA, Frankrike och Storbritannien kontrollerar rebellerna nu alla oljefält i östra Libyen.

Den internationella insatsen leds av USA, men inom kort ska kommandot övertas av Nato.

Förenade arabemiraten ska skicka tolv stridsflygplan för att bistå den internationella styrkan, Qatar deltar med fyra plan. De är de enda arabländerna som är med. Muslimska Turkiet deltar med fartyg för att övervaka vapenembargot men vill inte vara med om offensiva insatser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons