Annons
Nyheter

Reaktioner från arbetarrörelsen på krisrapporten

IF Metalls ordförande Stefan Löfven tycker att det är positivt att rapporten lägger fokus på jobbpolitiken.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2011

"Det är för bedrövligt att vi har hög arbetslöshet samtidigt som vi har lediga jobb. Bara i IF Metall är 36 500 medlemmar, 13,5 procent arbetslösa. De vill inget hellre än att ha ett jobb. Det är därför bra att kriskommissionen så starkt fokuserar på jobbpolitiken", säger han i ett pressmeddelande.

Löfven menar att Socialdemokraterna ska ha en egen politik och försöka blicka framåt:

Annons

"Nu får det vara slut på tal om kris, nu är det bara full gas framåt som gäller. Kriskommissionens rapport är ett bra underlag för att nu forma en tydlig socialdemokratisk politik".

Lundy-Wedin: Marknadskrafterna tog över

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin instämmer i en hel del av den hårda kritiken i kriskommissionens rapport.

Hon konstaterar att Socialdemokraterna gjorde ett fantastiskt arbete i regeringsställning med att få ordning på statsfinanserna och för att få bort den massarbetslöshet som vi hade på 1990-talet. Men Socialdemokraterna fastnade för länge i budgetsaneringspolitiken.

– Vi kom aldrig tillbaka till full sysselsättning efter 90-talskrisen och det är ju klart att det inte är Socialdemokraternas fel, utan en effekt av samhällsutvecklingen, globaliseringen, som har lett till att inkomstklyftorna har ökat och att kapitalet har fått större makt, säger Lundby-Wedin.

– Vi förmådde inte att lyfta oss över det och hitta nya recept i den nya verkligheten. Vi måste söka de lösningar som vi tror på och som stämmer överens med våra grundläggande värderingar.

– På vissa områden har det socialdemokratiska partiet inte varit tillräckligt kraftfullt och då tog marknadskrafterna över. Det är inte så att Socialdemokraterna medvetet fört en politik som lett till större klyftor i samhället.

Eneroth: Färdigkrisat

– Självkritik är viktigt, men någon måtta på säck och aska får det vara, säger socialdemokratiske riksdagsledamoten Tomas Eneroth.

– I och med krisrapporten tycker jag att det är färdigkrisat. Nu är det dags att utveckla politiken för att stärka socialdemokratin framöver.

Annons

Eneroth delar inte uppfattningen att Socialdemokraternas politik har bidragit till att vidga klyftorna i samhället.

– Däremot har stora delar av kommersialiseringen, inte minst i välfärds- och skolsystemen, inneburit att klyftor ökat. Där behöver socialdemokratin vara en stark motkraft framöver, säger han.

Palm: Ta av tagelskjortan

En av de yngre politiker som nämnts i valet av ny partiledare, Veronica Palm, vill inte kommentera kriskommissionens slutrapport. På sin blogg välkomnar hon dock rapporten:

"Det ska bli så skönt att få kränga av sig tagelskjortan och äntligen få börja prata framtid. Nu får det vara nog med krisande och navelskåderi. Nu är det dags för lite riktigt förnyelsearbete. Sverige förtjänar en stark, modern och radikal socialdemokrati – en socialdemokrati som med självförtroende tar sig an de utmaningar Sverige står inför", skriver Palm.

Sahlin kommenterar inte

Socialdemokraternas avgående ledare Mona Sahlin vill inte kommentera kriskommissionens slutrapport.

Även Ylva Johansson (S), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, avböjer att kommentera kriskommissionens slutrapport, hälsar pressekreteraren Maria Persdotter.

Östros: I mittfåran

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros har fått en dragning av rapporten i partistyrelsen men har i övrigt bara skummat den än så länge, enligt egen utsago.

Annons

– Jag tycker det verkar vara en inriktning som är fast förankrad i den breda mittfåran i socialdemokratin, en som jag själv känner mig starkt befryndad med. Jag tror att rapporten är ett positivt inspel för utvecklingen av politiken, säger Östros.

Han säger att det är positivt att kommissionen lyfter fram att det behövs en genomgripande översyn av skattesystemet. Han påminner om att det är något han själv också har framfört.

– Sverige behöver en grundläggande skattereform, säger Östros.

Guteland: S måste förklara förtroendegap

SSU-ordföranden Jytte Guteland anser att kriskommissionens rapport är genomarbetad och att det finns en tydlig krisinsikt. Men hon befarar att rapporten blir en hyllvärmare om den inte omsätts i konkreta reformförslag inför kongressen.

– Det som behöver utvecklas ännu mer är varför det finns ett förtroendegap mellan socialdemokraterna och svenska folket kring partiets vilja att prioritera jobben och fördelningspolitiken, säger hon.

– Det handlar dels om bristen på gemensamt fokus kring partiets framtida vision för Sverige, dels om att förklara varför vi inte gjorde rätt när vi hade makten själva. Oavsett hur många gånger vi har sagt ordet jobb i olika debatter, har väljarna slutat tro på budskapet.

– Vi måste signalera att partiet är självkritiskt kring att vår jobb- och fördelningspolitik inte var tillräckligt skarp under vår sista regeringstid och samtidigt beskriva de nya reformer som ska ge Sverige självförtroendet åter, säger Jytte Guteland.

Damberg: Hämta krafter i krisinsikt

"Det är bra att Kriskommissionen nu pekar på behovet av en nystart för Socialdemokraterna", skriver Mikael Damberg, riksdagsledamot, ordförande för S i Stockholms län och en av de som nämns i spekulationerna om den framtida partitoppen, i en kommentar till kriskommissionens rapport.

Annons

Han skriver att det finns många spännande tankar i rapporten, bland annat om hur S ska kunna vara en relevant och viktig samhällskraft.

"Vi måste hämta kraft i den krisinsikt som präglar Kriskommissionens mandat och rapport och växla in i en ny fas då vi blickar mer framåt än bakåt och mer utåt än inåt. Lyckas vi med det, har vi goda förutsättningar för en kraftfull nystart", skriver Damberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons