Annons
Nyheter

Rättegång mot känd algerisk journalist inleds

Rättegången mot den fängslade journalisten Khaled Drareni, vars fall skapat rubriker runt om i världen, har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Algeriet • Publicerad 3 augusti 2020
Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.
Algeriska journalister demonstrerar mot den undermåliga pressfriheten i landet 2019.Foto: Fateh Gudoum/AP/TT
Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.
Rättegången mot journalisten Khaled Drareni har inletts i Algeriets huvudstad Alger.Foto: /TT

Khaled Drareni är grundare av en nyhetssajt och även korrespondent för franska TV5-Monde och för Reportrar utan gränser (RSF).

Han greps den 7 mars när han rapporterade om en regimkritisk demonstration. Drareni anklagas bland annat för anstiftan till folksamling samt för att ha "skadat den nationella integriteten" och riskerar nu flera år i fängelse.

Annons

Åklagaren yrkar på fyra års fängelse, böter samt fråntagande av medborgerliga rättigheter för Drareni samt två andra män som greps i samband med demonstrationen, men som inte närvarande i egenskap av journalister.

Reportrar utan gränser kallar på Twitter åklagarens krav för "chockerande", då de menar att Khaled Drareni endast "utövade sin rättighet att informera". Organisationen kräver att Drareni omedelbart försätts på fri fot.

Algeriet hamnade på plats 146 av 180 länder i årets upplaga av RSF:s pressfrihetsindex.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons