Annons
Nyheter

Rättegång mot Belarus oppositionsledare inledd

Rättegången mot Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja har inletts i Minsk, rapporterar statliga belarusiska Belta.
Belarus • Publicerad 17 januari 2023
Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Tysklands huvudstad Berlin i april 2022.
Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Tysklands huvudstad Berlin i april 2022.Foto: Bernd von Jutrczenka/AP/TT

Tichanovskaja, som av många västländer anses vara den rättmätiga vinnaren i 2020 års belarusiska presidentval, närvarar inte under rättegången då hon sedan drygt två år lever i exil i Litauen. Under den första rättegångsdagen är hon dessutom gäst på World Economic Forum i schweiziska Davos.

Hon står anklagad för högförräderi, konspiration, försök att ta makten i Belarus samt grundandet av en "terroristorganisation". Sammanlagt rör det sig om ett tiotal åtalspunkter.

Annons

Under måndagen beskrev 40-åriga Tichanovskaja rättegången som en fars.

– Jag vet inte hur länge den här rättegången kommer att pågå, hur många dagar, men jag är säker på att de kommer att döma mig till många, många år i fängelse, sade hon till nyhetsbyrån AFP.

Efter att ha lämnat hemlandet efter valet 2020 har Tichanovskaja fortsatt att vara frontfigur för oppositionen mot makten i Minsk och landets auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons