Annons
Nyheter

Rättegång: Han dödade och grävde ner sin vän

De spelar ett sällskapsspel – men spelet urartar. Strax därpå slås den 18-åriga kvinnan ihjäl och grävs ner på tomten utanför.
En helt bygd har sörjt det unga offret.
Nu startar rättegången i det uppmärksammade mordfallet i Höör.
Brott • Publicerad 15 november 2021
Mordvapnet – en hammare. Den åtalade mannen kände den unga kvinnan väl, och hon slogs ihjäl i hans husvagn för att sedan grävas ner på tomten. Bilden kommer från polisens förundersökningsprotokoll.
Mordvapnet – en hammare. Den åtalade mannen kände den unga kvinnan väl, och hon slogs ihjäl i hans husvagn för att sedan grävas ner på tomten. Bilden kommer från polisens förundersökningsprotokoll.Foto: Polisen
Sista mars våren 2021: Polisens kriminaltekniker och polis på plats efter det att den 18-åriga flickan som varit försvunnen har hittats död. Arkivbild.
Sista mars våren 2021: Polisens kriminaltekniker och polis på plats efter det att den 18-åriga flickan som varit försvunnen har hittats död. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Kompostlåda som stod uppställd över platsen där offret anträffades nedgrävd. Bilden kommer från polisens förundersökning.
Kompostlåda som stod uppställd över platsen där offret anträffades nedgrävd. Bilden kommer från polisens förundersökning.Foto: Polisen
Blommor och ljus vid minnesplatsen vid Tjurasjön i centrala Höör efter mordet. Arkivbild.
Blommor och ljus vid minnesplatsen vid Tjurasjön i centrala Höör efter mordet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 18-åriga kvinnan slogs ihjäl med en hammare och grävdes ner i en trädgård i det skånska samhället en vardagsnatt under våren.

Den misstänkte 27-åringen håller händerna under hakan och tittar ner i bordet framför sig medan kammaråklagare Mathias Larsson inleder rättegången med en kort redogörelse över kvinnans våldsamma död inför en tyst och mycket allvarlig samling åhörare i säkerhetssalen i Lunds tingsrätt på måndagsmorgonen.

Deltar i sökandet

Annons

Enligt åklagaren rör det sig om mord – alternativt grov misshandel och vållande till annans död i andra hand.

Fallet har väckt starka känslor i det skånska samhället.

Kvinnan försvinner en vardagsnatt i slutet av mars i år. Till en början inleds en förundersökning om misstänkt människorov, men den övergår snart till att bli en förundersökning om mord.

Den misstänkte vännen deltar själv i sökandet efter kvinnan, och har både ringt och skickat sms till kvinnans telefon, trots att han vet att hon är död.

Skottkärra med blod

Enligt de första uppgifterna ska kvinnan ha försvunnit spårlöst efter att ha tillbringat kvällen i mannens husvagn. Hon kommer aldrig hem, men vad ingen vet är att hennes kropp ligger nergrävd i trädgården, under en kompost strax intill husvagnen.

Ett stort sökpådrag inleds och dagen därpå bekräftar polisen att man har hittat en kropp. Enligt polisens förundersökningsprotokoll upptäcks kroppen så snart polishunden börjat söka i trädgården. Hunden markerar på en skottkärra med blodspår – och den misstänkte 27-årige mannen grips.

"Låg där helt stilla"

Redan i polisbilen bryter han ihop och berättar var den döda kvinnans kropp finns. Han erkänner att han dödat – men hävdar också att det inte var meningen.

Under mordnatten blir de osams under ett spel. Den misstänkte har i förhör berättat hur han tar en hammare och slår mot huvudet. Redan efter första slaget tystnar kvinnan, men han berättar hur han fortsätter slå. "Hon låg där helt stilla", säger han i ett polisförhör.

När kvinnan är död försöker han först frakta bort kroppen i skottkärran. Men kroppen är för tung och han rullar i stället sitt offer över gräsmattan fram till en kompost. Därunder återfinns kvinnans kropp dagen därpå, begravd och klädd i bara strumpor och t-shirt. Resten av hennes kläder har den misstänkte slängt i en sjö på andra sidan samhället tillsammans med mordvapnet.

Under måndagen inleds rättegången mot mannen i Lunds tingsrätt. Mannen har suttit häktad sedan april och har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Under våren hedrades minnet av den unga kvinnan och många unga valde att samlas och visa sin sorg i Höör.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons