Annons
Nyheter

Rätt att stänga Lundsberg

Skolinspektionen hade rätt att ta beslut om att stänga Lundsberg efter "strykjärnsnollningen". Domen i Högsta förvaltningsdomstolen kan också få betydelse för skolors ansvar under skolresor och skolfester.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014
Foto: ERIK MâRTENSSON / TT

– Det är positivt för Sveriges elever att det både blir tydliggjort hur långt huvudmannens ansvar går och att det är någon som har ansvar för att förebygga kränkningar i själva internatdelen. Det stärker elevernas ställning, säger Anne-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör.

Tidigare har både förvaltningsrätten och kammarrätten dragit slutsatsen att Skolinspektionen inte hade något mandat att stänga Lundsberg efter den omtalade strykjärnsnollningen förra hösten. Detta med motiveringen att kränkningarna skedde på elevhem efter skoltid. Men Högsta förvaltningsdomstolen resonerar alltså tvärtom.

Annons

Måste hindra

– Vid Lundsberg är verksamheterna så integrerade att även kränkningar som sker på kvällstid på elevhemmen har ett sådant samband med skolverksamheten att skolan måste förhindra kränkningarna. Gör de inte det måste Skolinspektionen ingripa, säger justitieråd Elisabeth Rynning.

Ingen av domstolarna har dock tagit ställning till om själva stängningen av Lundsberg var korrekt eller inte, poängterar hon.

Klart är att domen får betydelse för landets tre riksinternat. Men hur långt alla skolors ansvar sträcker sig, vid exempelvis skolresor eller skolfester, kan också påverkas.

– En skolhuvudman kan vara skyldig att förhindra kränkningar mellan elever som sker mer i externa sammanhang, om det finns ett samband med skolverksamheten så att det är motiverat, säger Rynning.

Trygghet viktig

Johan von Schéele, talesperson för Stiftelsen Lundsberg, tycker att det är bra att tillsynsansvaret för landets internatskolor nu klargörs.

– Men självfallet har vi känt ett ansvar även om Skolinspektionen inte hade haft tillsynsrätten. För oss är ansvaret för elevernas trygghet på vårt internat väldigt viktigt.

Även utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar beskedet.

– Elevboenden ska vara trygga och de måste stå under skolledningens ansvar och därmed också under samma tillsyn och inspektion från myndigheterna som skolan gör.

Annons

Det pågår en översyn av skollagen i just denna fråga. Björklund kommer nu att ta ställning till om den översynen kan avbrytas.

Detta har hänt

I augusti 2013 förs en elev till sjukhus efter att ha bränts med strykjärn under en nollning. Detta leder till att Skolinspektionen stänger Lundsberg med ett tillfälligt verksamhetsförbud. Myndigheten har tidigare kritiserat skolan för pennalism.

Lundsberg håller stängt i en vecka innan den öppnar igen efter att skolan överklagat.

Förvaltningsrätten beslutar i oktober att Skolinspektionen inte hade rätt att stänga skolan. Kammarrätten slår fast detta i en dom i november.

I januari 2014 döms två elever för vållande till kroppsskada vid nollningen.

I februari meddelar Högsta förvaltningsdomstolen att man kommer att pröva stängningen av Lundsberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons