Annons
Nyheter

Rapport: Vapenindustrin i Myanmar växer

Företag från minst 13 länder har hjälpt Myanmar att bygga upp sin kapacitet att producera vapen som används för att begå grymheter mot folket, visar en ny rapport.
Myanmar • Publicerad 16 januari 2023
Ett hem som enligt uppgifter från hjälporganisationer förstörts i misstänkta militära attacker i distriktet Mutraw i förra veckan.
Ett hem som enligt uppgifter från hjälporganisationer förstörts i misstänkta militära attacker i distriktet Mutraw i förra veckan.Foto: Karen Human Rights Group/AP/TT

Tiotals företag i USA, Europa, Asien och Mellanöstern stöttar den militära försörjningskedjan i Myanmar, enligt rapporten från Sac-M, ett rådgivande utskott för Myanmar som består av tidigare FN-representanter.

"Företagen som nämns i rapporten bör omedelbart sluta göra affärer med den myanmariska militärens försvarsindustri" skriver de oberoende experterna i rapporten.

Annons

Militärjuntan tog över makten i Myanmar i februari 2021 från den civila regeringen. Enligt militären hade regeringen, under ledning av Aung San Syy-Kyi, fuskat till sig en valseger, ett påstående som har avfärdats av landets valkommission.

Rapporten beskriver hur Myanmar har ökat sin vapenproduktion sedan övertagandet. Detta efter att vissa länder har infört vapenembargon eller sanktioner mot personer och företag som ägnar sig åt handel eller tillverkning av vapen i landet.

I Myanmar finns inga privata vapentillverkare, utan företagen drivs av bland annat försvarsdepartementet, enligt rapporten. Antalet vapenfabriker i landet är okänt, men analyser av satellitbilder och annan information pekar på att det finns tiotals.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons