Annons
Nyheter

Rapport: Fler journalister fängslas i Europa

Europa • Publicerad 7 mars 2023
En journalist vid en förstörd byggnad i Kiev. Bilden är tagen den 2 mars 2022.
En journalist vid en förstörd byggnad i Kiev. Bilden är tagen den 2 mars 2022.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Under 2022, sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina, har minst tolv journalister och andra mediearbetare dödats i tjänsten och ytterligare 21 journalister har skadats när de utfört sitt arbete.

Det visar en årlig rapport från Europarådets plattform för att främja skyddet av journalistik och journalisternas säkerhet.

Annons

Enligt rapporten pågår kriget i en kontext av en försämrad pressfrihet i Europa med en betydande ökning av antalet journalister som sitter fängslade.

Under 2022 publicerade plattformen 289 varningar om allvarliga hot eller attacker mot mediefriheten i 37 länder. Varningarna handlade om att journalister mördas, fängslas, attackeras eller utsätts för trakasserier och smutskastningskampanjer.

Europarådets partnerorganisationer drar också slutsatsen att godtyckliga gripanden och frihetsberövanden av journalister har blivit vanligt förekommande i Europa. Den 31 december 2022 satt 127 journalister och andra mediearbetare frihetsberövade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons