Annons
Nyheter

Rapport: Attacken mot Soleimani var olaglig

Iran/USA • Publicerad 7 juli 2020
Fotografier på iranske Qassem Soleimani och irakiske Abu Mahdi al-Muhandis på platsen där de dödades i en drönarattack i januari 2020. Arkivbild
Fotografier på iranske Qassem Soleimani och irakiske Abu Mahdi al-Muhandis på platsen där de dödades i en drönarattack i januari 2020. ArkivbildFoto: Hadi Mizban/AP/TT

Den amerikanska drönarattack som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i Bagdad i januari var inte lagenlig. Det är kontentan av en rapport av FN:s särskilde utredare Agnès Callamard som släpptes på tisdagen.

USA hade inga bevis på att en attack mot amerikanska intressen var nära förestående när attacken skedde, konstaterar Callamard i rapporten. Därmed rörde det sig om ett egenmäktigt angrepp som bröt mot FN:s stadgor.

Annons

"Soleimani ansvarade för Irans militära strategi och handlingar i Syrien och Irak. Men i frånvaron av ett faktiskt överhängande hot var USA:s handling olaglig", skriver Callamard.

Även den tongivande irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis dödades i drönarattacken mot Bagdads flygplats.

Rapporten om dödliga riktade attacker med beväpnade drönare kommer att presenteras i sin helhet vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på torsdag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons