Annons
Nyheter

Råoljepriset klättrar mot 100 dollar per fat

Ekonomi • Publicerad 28 september 2023
Sinande oljelager i USA och produktionsbegränsningar i ledande oljeländer som Saudiarabien och Ryssland trycker upp priset på råolja på världsmarknaden. Arkivbild
Sinande oljelager i USA och produktionsbegränsningar i ledande oljeländer som Saudiarabien och Ryssland trycker upp priset på råolja på världsmarknaden. ArkivbildFoto: Hasan Jamali AP/TT

Världsmarknadspriset på råolja stiger. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad lyfter med nästan 1 procent till 97:38 dollar per fat.

Oljepriset är därmed på den högsta nivån sedan sommaren 2022.

Annons

Färsk statistik som visar på oväntat låga oljelager i USA tryckte upp priserna, som redan har pressats uppåt av förlängda utbudsbegränsningar från Ryssland och Saudiarabien.

Priset på olja lyfter trots att dollarn är ovanligt stark och marknaden präglas av räntefrossa och oro för en vikande global konjunktur.

– Det är bara en fråga om när brentoljan spränger 100-dollarstaket, säger Warren Patterson, råvarustrateg på ING Groep.

– Fast vi tror det blir ett relativt kortvarigt genombrott, tillägger han.

Patterson räknar med att Ryssland, Saudiarabien och de andra oljeländerna i det så kallade Opec-plus-samarbetet kommer pressas att börja producera mer olja snart.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons