Nyheter

Rånförsök slutade i dubbeldråp – flera åtalas

När rånarna försökte ta sig in i lägenheten beväpnade mannen sig med en kniv. Det slutade med att två unga män höggs ihjäl.
Nu åtalas han misstänkt för dråp.
– Min klient har agerat i nödvärn, säger hans advokat Mia Sandros.
Brott • Publicerad 23 mars 2023
Huset i Ulricehamn där det misstänkta dubbeldråpet inträffade i september förra året. Arkivbild.
Huset i Ulricehamn där det misstänkta dubbeldråpet inträffade i september förra året. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Enligt åklagaren ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom den dramatiska händelsen, natten till den 14 september förra året.

Flera personer försökte ta sig in i en lägenhet i centrala delen av staden, bland annat genom att klättra upp på balkongen och krossa en ruta.

Mannen som bor i lägenheten tog fram en kniv, enligt egen uppgift i självförsvar. När polisen senare kom in i lägenheten hittades två av de misstänkta rånarna, två unga män, döda.

Nu åtalas mannen, som är i 20-årsåldern, i första hand misstänkt för dråp.

– Det som väger tyngst i min bedömning, när jag har landat i att jag tycker att hans ska dömas för ett uppsåtligt dödande, är omfattningen av knivvåldet han gör sig skyldig till, säger åklagaren Martin Svensson.

– Det är mer än några enstaka hugg, framför allt mot den ena personen. Hos den andra är det inte lika många, men det är fortfarande ett flertal skador.

"Tragiska konsekvenser"

Även kniven som använts, en dubbeleggad jaktkniv, är enligt åklagaren en försvårande omständighet.

– Det är en kniv som används för att åsamka största möjliga skada. Det måste vägas mot att ingen av de båda inkräktarna haft lyft något vapen eller tillhygge, säger Martin Svensson.

– En av dem hade en mindre mattkniv i ena byxfickan, men den har med största säkerhet inte varit framme.

Mannens försvarsadvokat Mia Sandros begärde i utredningens slutskede en rekonstruktion på plats i lägenheten. Den visade enligt henne att den dråpmisstänkte mannen var i ett trängt läge och inte hade något uppsåt att döda.

– Man måste tänka på att det här sker nattetid i hemmet, när han ligger och sover med sin flickvän. De tar sig in och attackerar honom, då har han rätt att försvara sig. Det får oerhört tragiska konsekvenser, men det förändrar inte bedömningen, säger hon.

Rånmisstänkta åtalas

Enligt Mia Sandros var det bara en slump att hennes klient tog fram just jaktkniven. Hon vänder sig också mot beskrivningen att det skulle handla om knivhugg.

– Det är riktigt att det är flera knivskador, varav ett par har haft den här tragiska effekten. Men det är inte frågan om några riktiga hugg, utan allt det här har skett i tumultet som uppstår när min klient försöker att ta sig loss, säger hon.

Samtidigt som den dråpmisstänkte åtalas två andra personer misstänkta för försök till grovt rån och rån, medan en person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån alternativt grovt skyddande av brottsling.

Fakta: Detta har hänt

Natten till den 14 september 2022 klättrade två unga män upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn.

De krossade rutan till balkongdörren och tog sig in i lägenheten. Lägenhetsinnehavaren, en man i 20-årsåldern, hade dock beväpnat sig med en kniv och dödade de båda männen.

Mannen var inledningsvis misstänkt för två fall av mord, men inför åtalet ändrade åklagaren rubriceringen till dråp.

Enligt åtalet är misstankarna i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Två andra personer som befann sig utanför lägenheten åtalas misstänkta för försök till grovt rån och rån. En ytterligare person åtalas dessutom misstänkt för medhjälp till försök till grovt rån alternativt grovt skyddande av brottsling.

Lägenhetsinnehavaren åtalas dessutom för narkotikabrott, sedan polisen hittat 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts som han kastat ut från lägenheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.