Annons
Nyheter

Ramaphosa duckade nytt krismöte

Tiden börjar rinna ut för Cyril Ramaphosa.
För andra dagen i rad uteblev den korruptionsmisstänkte presidenten från ett möte med partitoppar inom ANC. Ett nytt möte är planerat på söndagen.
Sydafrika • Publicerad 2 december 2022
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på statsbesök i London i november. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på statsbesök i London i november. Arkivbild.Foto: Aaron Chown/AP/TT

Ramaphosa riskerar att bli ställd inför riksrätt och såväl inom som utanför ANC haglar uppmaningarna om att han självmant ska avgå.

Ett möte där högt uppsatta medlemmar i Sydafrikas styrande parti skulle diskutera frågan under fredagen fick ajourneras – eftersom Ramaphosa inte dök upp och därmed inte kunde försvara sig.

Annons

I stället hölls ett möte om varför det ursprungliga mötet inte kunde hållas och deltagarna lyckades till slut enas om att åter träffas på söndagen, rapporterar inhemska medier.

Anklagelserna gäller märkliga omständigheter kring ett inbrott i presidentens hem som aldrig anmäldes. Cyril Ramaphosa kan ha begått "allvarliga överträdelser" av grundlagen och landets korruptionslagar, enligt en fristående kommitté tillsatt av parlamentet.

Tanken var att Ramaphosa skulle svara på frågor inför parlamentet i torsdags, men även det ställde han in med kort varsel, vilket han också gjorde med en utlovad presskonferens samma kväll.

Ramaphosa söker omval som partiledare vid ANC:s partikongress om några veckor. I förlängningen kan han då bli omvald som president.

Om han inte har avgått innan tisdag kommer det sydafrikanska parlamentet då att överväga nästa steg, vilket kan innebära ett riksrättsförfarande.

Ramaphosa tog över makten i partiet och landet 2018 efter den korruptionsbefläckade Jacob Zuma.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons