Annons
Nyheter

Räknar du med kvarskatt – dags att betala

Bostadsvinnare, börsklippare och egenföretagare – hör du till dem som räknar med rejäl kvarskatt i år? Nu är det dags att betala in pengar till skattekontot, om du vill slippa räntan.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2021
Från och med den 13 februari börjar en kostnadsränta ticka på kvarskatt över 30|000 kronor. Arkivbild.
Från och med den 13 februari börjar en kostnadsränta ticka på kvarskatt över 30|000 kronor. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Personer som sålde en bostad med vinst, den som gjort stora kapitalvinster på värdepappersaffärer eller egenföretagare som betalat för lite preliminärskatt under 2020 hör till dem som kan gynnas av att göra en extrainbetalning till skattekontot redan nu.

Från och med den 13 februari tar Skatteverket ut en kostnadsränta på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor.

Inte avdragsgillt

Annons

Inbetalningen måste finnas på skattekontot senast 12 februari för att det inte ska debiteras någon ränta. Från den 13 februari börjar en ränta på 1,25 procent att ticka på den delen av beloppet som överstiger 30 000 kronor.

Räntekostnaden för en total kvarskatt på 60 000 kronor är drygt en krona per dag fram till den 3 maj. Från den 3 maj börjar ränta ticka även på belopp upp till 30 000 kronor.

– Handlar det om mycket pengar och du blir rejält försenad blir det dyrt. Särskilt eftersom räntan inte är avdragsgill, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Begära uppskov?

Senaste dagen att betala in kvarskatt är för de allra flesta 12 november i år. För dem som dröjer längre än så får betala en ränta på 16,25 procent. Förra året var det omkring 200 000 personer som fortfarande inte betalat in sin restskatt i början av november.

De som gjorde en bostadsförsäljning med vinst har under vissa omständigheter möjlighet att skjuta upp betalningen av skatten och sedan årsskiftet kostar det inte längre något att ha ett så kallat uppskov.

– Det du måste bestämma dig för är om du ska betala in reavinstskatten redan nu eller begära uppskov för att betala senare, säger Arturo Arques.

Kvarskatten kan betalas in via bankgiro eller swish.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons