Annons
Nyheter

Quick beviljas resning i flickmord

En ny åklagare kommer inom kort att ta ställning till om den senaste Quickresningen ska leda till en ny process eller ännu ett nedlagt åtal.
Nyheter • Publicerad 24 september 2010
Thomas Quick.
Thomas Quick.Foto: Pressens Bild/Scanpix

Quicks advokat Thomas Olsson tror på det senare.

På fredagen beviljade Svea hovrätt Thomas Quick resning i ännu ett mål; mordet på nioåriga Therese Johannesen i Drammen i Norge 1988.

Annons

Den förra domen grundades på Quicks egna uppgifter. Stödbevisning saknades helt. Eftersom Quick tagit tillbaka samtliga erkännanden om mord är det nu ett nytt bevisläge som ger anledning till tvivel om Quicks skuld, slår hovrätten fast.

Hovrätten beviljar resning på den svagare grunden, som kan leda till antingen en friande eller en ny fällande dom. Resning enligt den starkare huvudreglen kan enbart leda till friande dom.

Enligt Quicks advokat Thomas Olsson var beslutet väntat.

"Glädje och lättnad"

– Men vi känner så klart både glädje och lättnad nu när det är klart, säger Olsson till TT.

TT: Hovrätten valde den svagare resningsgrunden, hur ser du på det?

– Synnerliga skäl, den svagare resningsgrunden är fullgott. Domstolar är alltid försiktiga när det gäller resningsärenden. Det var samma grund för den förra resningen, där min klient blev friad, säger Olsson.

Överåklagare Björn Ericson har granskat ärendet och inte motsatt sig att det prövas på nytt.

"Benrester" från människa som inte var benrester och anteckningar i bokföringen från den kiosk som Quick drev tillsammans med en kvinna och som kan tyda på att Quick var i Falun vid tiden för mordet är omständigheter som bör granskas på nytt, anser hovrätten.

Sorgligt tillstånd

Annons

Förberedelserna för att utse en ny åklagare som ska ta hand om resningsärendet inleds nästa vecka. Då träffar en företrädare från riksåklagaren (RÅ) chefsåklagaren i Falun för att diskutera frågan. Ärendet hör hemma i Falun eftersom målet ska tas upp i Falu tingsrätt.

Förre överåklagaren Christer van der Kwast som tidigare fått Quick fälld för åtta mord anser att resningsbeslutet är tecken på ett sorgligt tillstånd i rättsväsendet.

– Jag blir rent förbannad när jag ser att man hanterar ett stort och allvarligt bevismål på det här sättet. Det viktigaste för att upprätthålla respekten för rättsskipningen är att man håller på reglerna och det gör man inte här, säger van der Kwast till TT.

Sluten vård sedan 1991

Thomas Quick/Sture Bergwall har suttit dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sedan 1991.

Dessa sju mord har Quick dömts för:

Charles Zelmanovits, Piteå 1976.

Johan Asplund, Sundsvall 1980.

Trine Jensen, Oslo 1981.

Holländska makarna Stegehuis, Appojaure 1984.

Gry Storvik, Oslo 1985.

Therese Johannesen, Drammen i Norge 1988.

I våras lade åklagare ned åtalet beträffande mordet på Yenon Levi i Rörshyttan 1988 sedan Quick beviljats resning. Därefter beslutade Falu tingsrätt som väntat att frikänna Quick för det mordet (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons