Annons

Putins okända trumfkort

Västerländska sanktioner ska tvinga Ryssland till en helomvändning i Ukrainakriget.
Det finns dock ett problem.
Vladimir Putins trumfkort i konflikten heter vanadin, skandium och palladium – alla tre avgörande för bland annat bilindustrin.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2022
En bit vanadin från en gruva utanför Hörby. Arkivbild.
En bit vanadin från en gruva utanför Hörby. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Det har främst handlat om kraftigt rusande olje- och gaspriser som en konsekvens av Rysslands världsställning på energimarknaden.

I skuggan av det finns en annan tung faktor med stor betydelse såväl för Ryssland som omvärlden.

Annons

Metaller och mineraler de flesta endast känner igen flyktigt från skolans kemilektioner och periodiska systemet är nämligen högaktuella i det geopolitiska spelet mellan västvärlden och Ryssland.

Den sistnämnda producerar nämligen 18 av de 30 råvaror som återfinns på EU:s kritiska lista, medan Ukraina står för fyra stycken.

Samhällsviktiga ämnen

Med detta avses ämnen som är så viktiga för samhället att det ger stora konsekvenser om produktionen minskar eller hotas i förhållande till behovet.

– Det här betyder att saker sätts på sin spets. Det är inte orimligt att tro att det blir sanktioner och eftersom det redan är brist så är det redan ett kritiskt läge, säger Erika Ingvald, enhetschef på Sveriges geologiska undersökning, SGU till TT.

Av de 18 på listan är det främst tre som har särskilt stor betydelse:

+ Vanadin.

Ett grundämne som ofta används ihop med krom i verktyg men framförallt i flödesbatterier. Ett exempel är för att jämna ut energiproduktionen i vind- och solkraft.

– Vi vill ju komma bort ifrån olje- och gasberoendet och ska vi lyckas ersätta fossil energiproduktion, kommer vi få problem om det inte finns tillräckligt med flödesbatterier, säger Erika Ingvald.

+ Skandium.

Används framförallt inom flyg- och rymdteknik. Även om Kina står för 66 procent av världsproduktionen är Ryssland en stor aktör med 26 procents produktion.

Annons

– Det hela kan göra att man blir ännu beroende av Kina i ett skede.

En faktor för bilindustrin

Utöver dessa två lyfter Erika Ingvald palladium och platina som ingår i platinagruppen (PGM). Här går en stor del av produktionen till bilkatalysatorer. Världsmarknadspriset har också skjutit i höjden, upp 13 procent den senaste månaden i samband med krigsutbrottet.

– Just bilindustrin har dessutom redan varit i knipa på grund av den halvledarbrist som funnits i anslutning till pandemin, påpekar Erika Ingvald.

Här står Ryssland för omkring en fjärdedel av produktionen medan Sydafrika är allra störst. Även om andra aktörer finns att tillgå vid eventuella sanktioner ser Erika Ingvald en utmaning.

– Viljan finns nog, sedan är frågan hur mycket Sydafrika kan utöka sin produktion när vi redan sitter i en bristsituation, klarar man av det?

Fakta: Rysslands produktion av kritiskt råmaterial

Några material som är upptagna på EU-kommissionens lista som kritiska med Rysslands produktion inom parentes:

Vanadin (25 procent)

Skandium (26 procent)

Platinametaller (24 procent)

Källa: SGU.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons