Annons
Nyheter

Putinkritikern Aleksej Navalnyj död i fängelse

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har dött i fängelse, enligt den ryska kriminalvården.
Navalnyjs talesperson uppger att man inte fått någon bekräftelse på dödsbeskedet.
– Jag vill inte ha några kondoleanser, säger hans mor.
Ryssland • Publicerad 16 februari 2024
Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är död. Bilden är tagen i februari 2020 inifrån en domstol i Moskva.
Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är död. Bilden är tagen i februari 2020 inifrån en domstol i Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

"Navalnyj kände sig dålig efter en promenad och förlorade medvetandet nästan genast. Medicinsk personal anlände omedelbart," heter det i ett uttalande från den ryska fångvården.

Enligt fångvården gjordes flera försök att återuppliva honom, utan resultat. Ambulanspersonal påstås ha dödförklarat Navalnyj på plats och dödsorsaken "är under utredning".

Annons

Kira Jarmysj, en talesperson för Navalnyj, skriver på X att man inte har någon bekräftelse på beskedet.

"Aleksejs advokat flyger nu till Charp. Så fort vi får någon information så rapporterar vi det".

Putin informerad

Navalnyjs mamma säger till den ryska tidningen Novaja Gazeta att han tidigare i veckan mådde bra.

– Vi såg honom i fängelset den 12 februari. Han levde, var frisk och glad, säger hon till tidningen.

Ryska statliga medier rapporterar att Navalnyj inte verkade ha några hälsoproblem när han talade via videolänk till en domstol på torsdagen.

Navalnyj klagade inte över sin hälsa och "talade aktivt och lade fram argument till sitt försvar", uppger en regional domstol i staden Vladimir öster om Moskva till nyhetsbyrån RIA, rapporterar AFP.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger att president Vladimir Putin har underrättats om Navalnyjs död.

Ny isolering

Ryssland går i mitten av mars till valurnorna, ett val som i stora delar av omvärlden dömts ut som odemokratiskt.

För två dagar sedan twittrade Navalnyj på X att han tilldömts 15 dygn i isolering i straffkolonin – den fjärde isoleringen under de mindre än två månader han varit där.

Aleksej Navalnyj var gift och hade två barn. På alla hjärtans dag i onsdags twittrade han till sin hustru Julia: "Käraste, för oss är det som i sången: Vi skiljs åt av olika städer, flygplatsernas avgångsljus, blå snöstormar och tusentals kilometer. Men jag känner ändå att du är nära mig varje sekund och jag älskar dig mer och mer."

Annons

Citatet kommer den sovjetiska sången "Nadezjda" (hopp) från 1971.

Aleksej Navalnyj tillsammans med sin fru Julia på sjukhuset i Tyskland där han vårdades efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Bild från Navalnyjs Instagramkonto publicerat i september 2020.
Aleksej Navalnyj tillsammans med sin fru Julia på sjukhuset i Tyskland där han vårdades efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Bild från Navalnyjs Instagramkonto publicerat i september 2020.Foto: AFP/TT
I mars går Ryssland till val. Senast, 2018, förbjöds Aleksej Navalnyj från att ställa upp. Hans färdiga valaffischer prydde ändå väggarna när TT besökte hans lokala kampanjhögkvarter i Nizjnij Novgorod. Arkivbild.
I mars går Ryssland till val. Senast, 2018, förbjöds Aleksej Navalnyj från att ställa upp. Hans färdiga valaffischer prydde ändå väggarna när TT besökte hans lokala kampanjhögkvarter i Nizjnij Novgorod. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin / TT
Fakta

Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är internationellt känd som antikorruptionsaktivist och en av Putins främsta kritiker. Han avtjänade ett långt fängelsestraff i en isolerad straffkoloni i Charp i Ryssland.

Han återvände till landet under uppmärksammade former i januari 2021 efter att i flera månader ha vårdats på sjukhus i Tyskland sedan han förgiftats med nervgiftet novitjok. Navalnyj har därefter dömts flera gånger om av det regimtrogna rättsväsendet.

2022 dömdes han till ett nioårigt fängelsestraff för förskingring och domstolstrots. I augusti i fjol dömdes han till ytterligare 19 års fängelse för extremism.

Domarna ses av anhängare och omvärld som politiskt motiverade och ett sätt för Kreml att tysta kritik. Detta då Vladimir Putin betraktat Navalnyj som ett hot mot hans hårda grepp om makten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons