Annons
Nyheter

Punggrepp för gammalt – slipper straff

Brott • Publicerad 24 september 2023
Det blev bråk och handgemäng mellan en man och tågvärdar på Pågatåget för nio år sedan. Arkivbild.
Det blev bråk och handgemäng mellan en man och tågvärdar på Pågatåget för nio år sedan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Visst är mannen skyldig, men punggreppet på ordningsvakten ligger för långt tillbaka i tiden. Därför låter tingsrätten mannen slippa straff men med krav på att betala 5 000 kronor till vakten för det smärtsamma greppet, rapporterar Sydsvenskan.

För nio år sedan, 2014, var den då 42-årige mannen på väg hem med tåg från ett dop i Lund tillsammans med dotter och fru. Av någon anledning, skriver tidningen, hann de inte av där de skulle och mannen hamnade i bråk med tågvärdarna. Värdarna larmade om hjälp och i Malmö blev det brottning med en ordningsvakt som mannen tog ett rejält, omvridande punggrepp på.

Annons

Mannen greps och förhördes men sen blev förundersökningen liggande hos polisen i fyra år innan åtal väcktes för våld mot tjänsteman. Tingsrätten gjorde sedan nio försök att få till en förhandling innan den nu, i september 2023, kunde hållas.

Domen: skyldig till våld mot tjänsteman (ordningsvakten) men inte mot tågvärdarna.

Men eftersom det tagit så lång tid att få ärendet prövat slipper mannen straff, så kallad påföljdseftergift, då hans rätt att få rättslig prövning inom skälig tid har kränkts. Mannen ska dock betala 5 000 kronor till ordningsvakten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons