Annons
Nyheter

Puckelryggig dinosaurie upptäckt

En tidigare okänd köttätande dinosaurie, med en hajfensliknande puckel på ryggen, har upptäckts i Spanien.
Nyheter • Publicerad 8 september 2010
En tidigare okänd köttätande dinosaurie, med en hajfensliknande puckel på ryggen, har upptäckts i Spanien.
En tidigare okänd köttätande dinosaurie, med en hajfensliknande puckel på ryggen, har upptäckts i Spanien.Foto: Ral Martn / NATURE

Forskarna bakom fyndet klassar dinosaurien som ett helt nytt släkte i en familj som man tidigare trott bara har levt på södra halvklotet.

Fyndet är ett av de bäst bevarade dinosauriefossilen hittills i Europa, rapporterar spanska forskare i vetenskapstidskriften Nature. Skelettet från yngre krita tillhör enligt forskarna sannolikt ett tidigare okänt släkte och art inom familjen Carcharodontosauridae.

Annons

Den sex meter långa dinosaurien, döpt till Concavenator corcovatus, hittades i utgrävningsområdet Las Hoyas vid Cuenca i Spanien. Enligt forskarna är skelettet oerhört välbevarat och näst intill helt komplett.

Flera överraskningar

Upptäckten är extra intressant av flera skäl. Ett är att fyndet bekräftar att dinosaurier inom familjen Carcharodontosauridae på den tiden inte bara levde på kontinenten Gondwana på södra halvklotet som forskare tidigare trott, utan även i Laurasien på norra halvklotet dit dagens Nordamerika, Europa och delar av Asien hörde. Tidigare dinosauriefynd på bland annat Isle of Wight har antytt det.

Men det som kanske överraskat forskarna mest är dinosauriens märkliga kroppsbyggnad. Den hade en hajfensliknande puckel på ryggen, något som aldrig tidigare beskrivits hos dinosaurier. Dessutom fanns ett antal knölar på armbågsbenen, som enligt forskarna är jämförbara med de upphöjda fjäderpennsfästena hos moderna fåglar.

Liknar vingpennor

Concavenators armar var enligt studien inte täckta av fjäll som hos många andra dinosauriearter, utan hade en hud med fästen för en slags vingpennor på underarmarna som liknar fjäderpennorna hos dagens fåglar. Om det stämmer kan det enligt forskarna öka möjligheterna att förklara fjädrarnas ursprung hos rovdinosaurierna.

De sammantagna analyserna av fyndet stöder enligt forskarna teorin att den nyupptäckta arten är en primitiv släkting till Carcharodontosaurus. Concavenator var liksom sin mer avancerade släkting en tvåbent tågångare med kraftiga bakben och korta smala armar med tre fingrar och den gick kraftigt framåtlutad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons