Annons
Nyheter

Prövningstillstånd i Huawei-tvisten

Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen tas vidare.
Kammarrätten har nu meddelat prövningstillstånd i målet som rör förbudet mot Huawei-produkter i det svenska 5G-nätet.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2021
Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen (PTS) går vidare i Kammarrätten. Arkivbild.
Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen (PTS) går vidare i Kammarrätten. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Huawei lämnade in sin kompletta överklagan till Kammarrätten i början av oktober. Bolaget krävde bland annat bevis på att bolaget skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige. Huawei anser att förvaltningsrätten var allt för svepande i sitt domslut.

"EU-rätten och svensk förvaltningsrätt innebär att det krävs att Post- och telestyrelsen ska kunna påvisa omständigheter som på ett konkret och detaljerat sätt styrker ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Om detta beviskrav inte uppnås får åtgärder inte vidtas", skrev Huaweis presschef Henrik Devell i ett mejl till TT, i samband med att överklagan lämnades in till Kammarrätten.

Annons

Bakgrunden till tvisten är Post- och telestyrelsens tidigare beslut att stänga ute kinesiska bolag från den svenska utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet lutade sig mot en säkerhetsprövning av Säpo och Försvarsmakten. Huawei överklagade och under våren processades målet i förvaltningsrätten.

I juni beslutade förvaltningsrätten att Huawei utgör ett säkerhetshot om bolaget skulle delta i utbyggnaden av 5G-nät med den senaste tekniken.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons