Annons
Nyheter

Protesterna i Peru sprider sig – 48 döda

Peru • Publicerad 12 januari 2023
Invånare samlades i tisdags för en vaka för människor som dödats under oroligheterna i staden Juliaca i provinsen Puno.
Invånare samlades i tisdags för en vaka för människor som dödats under oroligheterna i staden Juliaca i provinsen Puno.Foto: Jose Sotomayor/AP/TT
Under onsdagen rapporteras nya sammandrabbningar i turiststaden Cusco.
Under onsdagen rapporteras nya sammandrabbningar i turiststaden Cusco.Foto: Johan Hallnäs/TT

Protesterna mot Perus president Dina Boluartes regering som har pågått i en månad har lett till att 48 människor dödats. Under onsdagen rapporteras nya sammandrabbningar i turiststaden Cusco.

Enligt uppgifter från vården skadades 37 civila och sex poliser då demonstranter försökte ta över Cuscos flygplats, dit många utländska turister anländer när de vill besöka världsarvet Machu Picchu.

Annons

Protester mot Boluarte, och till stöd mot tidigare presidenten Pedro Castillo som avsattes i december, ägde rum i 41 provinser men pågår främst i landets södra delar där stödet för Castillo är stort.

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till april 2024 i ett försök att lindra de politiska spänningarna i landet. Enligt den nya tidplanen ska president Boluarte i juli 2024 lämna över makten till segraren i valet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons