Annons
Nyheter

Protester mot Tunisiens auktoritäre president

Omfattande demonstrationer genomfördes i Tunisiens huvudstad på lördagen, protesterna riktades mot president Kaïs Saïed och hans maktövertagande.
Rivaliserande oppositionella grupper väljer båda att uttrycka missnöje.
Tunisien • Publicerad 15 oktober 2022
Anhängare till partiet Ennahdha i en tidigare protest mot Tunisiens styre. Arkivbild.
Anhängare till partiet Ennahdha i en tidigare protest mot Tunisiens styre. Arkivbild.Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Kritiken mot Saïed växer på grund av det svåra ekonomiska läget och en akut inflation. "Ned, ned" och "Kuppen ska falla" skanderade demonstranter i Tunis, som en gång genomlevde födseln av den då så kallade arabiska våren och jasminrevolutionen i Nordafrika. Den ledde ingenvart.

Nu riktas missnöjet åter mot styret, och den mjuka kupp som president Saïed genomförde i fjol sommar. Premiärministern fråntogs makten, parlamentet vingklipptes och Saïed förstärkte sedan maktkoncentrationen ytterligare genom en folkomröstning om grundlagsförändring.

Annons

Delar av befolkningen på omkring tolv miljoner invånare välkomnade maktkoncentrationen efter år av politisk splittring sedan dåvarande diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtats 2011.

Islamistpartiets Ennahdhas representant Ali Laarayedh, tidigare premiärminister, säger att protesterna är en "uppmaning till Saïd att lämna" makten.

Det sekulära partiet PDL, vanligtvis i kollisionskurs med Ennahdha, valde också att demonstrerar i Tunis på lördagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons