Annons
Nyheter

Protester inför utbyggnad av tysk kolgruva

Tyskland • Publicerad 3 januari 2023
Ockupanter har flyttat in i övergivna byggnader i byn, som ligger fyra mil väster om Köln.
Ockupanter har flyttat in i övergivna byggnader i byn, som ligger fyra mil väster om Köln.Foto: Henning Kaiser/AP/TT

Klimataktivister byggde barrikader, satte eld på dem och kastade stenar mot polis utanför byn Lützerath i västra Tyskland på måndagen.

Byn, som ligger fyra mil väster om Köln, ska rivas för att möjliggöra utbyggnaden av en kolgruva. Situationen lugnade ned sig då polisen drog sig tillbaka från området, skriver den tyska nyhetsbyrån DPA.

Annons

Ockupanter har flyttat in i övergivna hus i ett försök att blockera planerna. Ett förbud mot bosättningar i området har inrättas av lokala myndigheter och polisen har fått ett bemyndigande om att rensa byn från ockupanter från och med den 10 januari.

I oktober enades de federala och regionala styret med energiföretaget RWE om att sluta använda kol i regionen till 2030. Samtidigt innebär överenskommelsen att driften av två kraftverk förlängs till 2024 samt att Lützerath rivs för att möjliggöra ytterligare gruvdrift.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons