Annons
Nyheter

Prognos: Jordbrukets resultat oförändrat

Årets ekonomiska resultat för jordbruket förväntas bli i princip oförändrat jämfört med i fjol, visar Jordbruksverkets årliga prognos om branschens intäkter och kostnader.
Jordbruk • Publicerad 8 december 2022
Jordbrukets kostnader har ökat kraftigt i år, men resultatet vägs upp av gynnsamma skördar och stigande avräkningspriser på jordbrukets produkter. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Jordbrukets kostnader har ökat kraftigt under 2022. Prisökningar för både vegetabilier och animalier, högre skördar och krisstödet som regeringen beslutade om i våras gör dock att prognosen visar på ett i stort sett oförändrat resultat jämfört med 2021", säger Ulf Svensson på Jordbruksverkets statistikenhet i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten uppskattas kostnaderna för insatsvaror öka med 27 procent jämfört med 2021. För de största ökningarna står foder, gödningsmedel och energi.

Annons

Men samtidigt har även avräkningspriserna på jordbrukets produkter stigit. Stigande priser för spannmål och oljeväxter i kombination med gynnsamma skördar förväntas öka värdet av vegetabilieproduktionen med 21 procent jämfört med i fjol.

Totalt uppskattas jordbrukets produktionsvärde öka med 14,2 miljarder kronor jämfört med 2021 och uppgå till 85,8 miljarder kronor.

Myndigheten framhåller dock att de stora prisförändringarna på såväl kostnads- som intäktssidan gör prognosen osäker. Dessutom kan resultatet för enskilda lantbrukare variera.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons