Annons
Nyheter

Priserna på begagnade bilar stiger

Suget efter begagnade bilar har ökat i ränte- och inflationschockens spår.
Priserna stiger och antalet försäljningar ökar, visar statistik från bilförmedlaren Kvdbil.
Ekonomi • Publicerad 11 juli 2023
Både priserna och antalet försäljningar ökar på marknaden för begagnade bilar. Arkivbild.
Både priserna och antalet försäljningar ökar på marknaden för begagnade bilar. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Under årets andra kvartal steg priserna på begagnade bilar med 3,9 procent, enligt Bilpris-index. Beräkningen bygger på cirka 20 000 auktionsförsäljningar på Kvdbil under ett års tid.

Sedan årsskiftet är prisuppgången drygt 10 procent.

Annons

Begagnade bensinbilar ökar med 12 procent i pris, medan priset på elbilar och så kallade laddhybrider sjönk med 10,7 respektive 3,6 procent.

"Många inser att det är förmånligare att äga en begagnad bil när nybilspriserna skjutit i höjden på grund av inflation och en svagare valuta, och när privatleasing inte längre är lika fördelaktigt efter att räntorna stigit", säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i en skriftlig kommentar.

Antalet begagnade bilar som såldes under andra kvartalet summeras av Kvdbil till 316 317 stycken, en ökning med 0,7 procent jämfört motsvarande kvartal ett år tidigare och med 14 procent jämfört med första kvartalet 2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons