Annons
Nyheter

Pridetrend över hela landet

En regnbågsfärgad våg sveper över landet.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2014

Allt fler städer ordnar egna Pridefestivaler för att synliggöra hbtq-personer och hbtq-frågor.

Men det kan också handla om att stärka stadens image.

Annons

– Man får väl hoppas att det bottnar i ett äkta engagemang. Men sedan att man vill putsa på sitt varumärke tror jag också är en del i det hela, att man vill framstå som en kommun i tiden, säger Frans Melin, doktor i varumärkesstrategi vid Lunds universitet.

Lund, Växjö, Falkenberg och Karlskrona. Det är några exempel på städer som har pridepremiär i år. Pridefestivalerna arrangeras ofta av lokala nätverk eller föreningar, och om inte kommunen själv är initiativtagare så är den ofta mycket delaktig.

– Att det skapar konkurrensfördelar för en kommun är jag väldigt tveksam till. Men möjligtvis kan det stärka den egna självbilden.

Bara under den gångna helgen har Pride ordnats på inte mindre än tre orter – Sundsvall, Pajala och Hudiksvall.

– Det var fantastiskt. Vi hade inte vågat drömma om den uppslutning som blev, säger Ulrika Beijer, en av arrangörerna bakom Hudiksvalls första Pride, där paraden uppges ha lockat över 1 000 personer.

TT: Varför behövs Pride i en stad som Hudiksvall?

– Vi behöver skapa ett öppnare klimat och visa upp att vi har en tillåtande stad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons