Annons
Nyheter

Barn från 12 erbjuds vaccin i höst

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin mot covid-19.
Vaccineringen av åldersgruppen inleds i november – men Region Stockholm tjuvstartar och öppnar bokningen redan på måndag.
Politik • Publicerad 16 september 2021
Statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagens presskonferens.
Statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under torsdagens presskonferens.Foto: Duygu Getiren/TT

Vaccineringen mot covid-19 har successivt rört sig nedåt i åldersgrupperna under våren och sommaren. Ungdomar äldre än 16 har erbjudits vaccin sedan augusti, och nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccinet även ska erbjudas till åldersgruppen 12–15 från och med i början av november.

– Det är framför allt för barnens hälsas skull. Regeringen har tagit höjd för att Folkhälsomyndigheten skulle utöka sin rekommendation, säger socialminister Lena Hallengren (S).

"Effekter efter jullovet"

Annons

Folkhälsomyndigheten har fattat beslutet efter spridningen av den mer smittsamma deltavarianten, som även är mer smittsam bland barn än tidigare varianter. Myndighetens generaldirektör Johan Carlson understryker att rekommendationen inte handlar om att trycka ned smittspridningen, men säger att det sistnämnda är en långsiktig effekt.

– Det dröjer innan man får påtagliga effekter, det här beror på hur snabbt det kommer att gå. Det är nästan en halv miljon barn det är frågan om.

– Påtagliga effekter får man nog räkna med efter jullovet, säger Carlson.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) välkomnar beslutet. Hon säger att det är viktigt att skolor är öppna och att undervisningen sker på plats.

– Vaccineringen kommer hjälpa oss att hålla skolorna öppna, det är bra, säger Ekström.

Vaccineringen kan komma att genomföras ute på skolorna.

– Det är ju via skolorna man kan nå hela de här årskullarna av barn, säger Ekström.

Stockholm tjuvstartar

Över 73 procent av befolkningen äldre än 16 är i dag fullvaccinerad. Statsminister Stefan Löfven (S) kallar vaccinkampanjen i Sverige en "enorm framgång", och visar på tillit till myndigheter och samhället.

– Men skillnaderna mellan olika grupper i samhället är för stora. Yngre personer, personer med lägre inkomst och utrikes födda har inte vaccinerat sig i samma utsträckning som andra har gjort.

Region Stockholm kommer att erbjuda vaccin till barn i åldersgruppen 12–15 från och med måndag, enligt ett pressmeddelande. Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) säger i pressmeddelandet att regionen "tryckte på knappen direkt" efter beskedet.

"Veckorna mellan nu och höstlovet är viktiga för att snabbt få upp vaccinationsgraden hos skolbarnen och skydda dem, lärare, föräldrar, syskon och hela samhället från smittspridningen av covid-19", säger Starbrink.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons