Annons
Nyheter

Truss viktiga tal avbröts av protester

Storbritanniens premiärminister Liz Truss har haft en minst sagt skakig första månad vid makten.
Hennes tal, som skulle övertyga medlemmarna om att hennes ekonomiska politik kommer att leda till framgång, avbröts av protester.
Storbritannien • Publicerad 5 oktober 2022
Storbritanniens preimärminsiter Liz Truss vid sitt tal till kongressen.
Storbritanniens preimärminsiter Liz Truss vid sitt tal till kongressen.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Plakat med orden "Vem röstade för det här?" störde Liz Truss tal vid partikongressen i Birmingham på onsdagen. Aktivisterna från miljöorganisationen Greenpeace, som anser att partiet sviker sina vallöften om klimatåtgärder, fördes ut från lokalerna ackompanjerade av jubel från kongressdeltagare.

Men inte heller medlemmarna i Liz Truss konservativa parti är odelat positiva till premiärministerns politik, som hon i talet lovar att hålla fast vid.

Annons

– Jag är redo att göra de svåra valen, säger hon.

Håller fast vid planen

Katastrofala opinionsundersökningar, politiska helomvändningar och öppen kritik från partimedlemmar har inte höjt stämningen vid kongressen som har pågått sedan i söndags.

Med Truss tal, som avslutar mötet, var förhoppningen att Truss skulle kunna vinna över kritiska partimedlemmar.

Premiärministern lovar att hålla fast vid planen att omforma den brittiska ekonomin genom skattesänkningar och avregleringar, för att få ett slut på en lång tid av låg tillväxt.

– Det är det rätta att göra, moraliskt och ekonomiskt, säger Truss och anklagar sina motståndare för att vara emot tillväxt.

"Bättre framtid"

Regeringen drog i måndags tillbaka sitt förslag om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare, ett förslag som väckt skarp kritik från politiska motståndare men även inom det konservativa partiet.

Förslaget var den mest kontroversiella delen av regeringens budget.

– När det sker förändringar blir det störningar, säger Truss.

– Alla kommer inte att vara för. Men alla kommer att gynnas av resultatet – en växande ekonomi och en bättre framtid. Det är vad vi har en tydlig plan att leverera.

Enligt Truss kommer hennes politik att ge högre löner och så småningom mer skatteintäkter för regeringen.

Annons

Kritiker hävdar i stället att planerna inte hjälper de miljoner som just nu kämpar med höga levnadskostnader och energipriser.

Fakta: Liz Truss

Född 1975.

Ny premiärminister efter att ha varit utrikesminister sedan 2021, dessförinnan jämställdhetsminister.

Populär bland konservativa partimedlemmar i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O'Leary, med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Källa: AP, BBC

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons