Annons
Nyheter

Presidenten godkände den kritiserade homolagen

– Ingen studie har visat att man kan vara homosexuell av naturen.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014
President Musevani skrev i morse under en lag som gör att homosexuella kan dömas till fängelse. Många har protesterat mot lagen.
President Musevani skrev i morse under en lag som gör att homosexuella kan dömas till fängelse. Många har protesterat mot lagen.Foto: TT

Så motiverade Ugandas president Yoweri Museveni undertecknandet av en lag som medför livstidsstraff för homosexualitet.

Sverige kan nu komma att dra in biståndet till ugandiska staten.

Annons

Påtryckningar från EU och USA hjälpte inte. Ingen ska lägga sig i vad Uganda gör, det är "social imperialism", sade Museveni i ett tal efter undertecknandet på måndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

– Utomstående kan inte diktera villkor för oss, det här är vårt land. Jag råder vänner i väst att inte göra en affär av detta, för om de gör det, desto mer kommer de att förlora.

Biståndsminister Hillevi Engström (M) kallade beslutet "fruktansvärt". Hon öppnar för en omläggning av de cirka 70 miljoner kronor i bistånd som går från stat-till-stat. En utvärdering ska bli klar i vår.

– Jag vill understryka att vårt bistånd inte är villkorslöst. Svenska regeringen lyfter fram mänskliga rättigheter och hbt-personers rättigheter som en viktig del, sade hon till TT.

Anmälningsplikt

Sveriges totala bistånd till Uganda 2013 uppgick till 250 miljoner kronor, där resten går till enskilda organisationer och FN.

Engströms danske kollega lovade en omläggning på stående fot av just det bistånd som går till ugandiska staten. USA:s president Barack Obama kallade på förhand förslaget för "motbjudande" och Nobelpristagaren i Sydafrika Desmond Tutu jämförde det med det forna apartheidsystemet i hans hemland.

Alla delar av lagen är inte kända, men den som vid upprepade tillfällen grips för homosexualitet riskerar livstidsstraff. Här var det ursprungliga förslaget dödsstraff. Det blir också olagligt att göra reklam för homosexualitet och en plikt för allmänheten att polisanmäla homosexuella.

"Botande" våldtäkter

Engström är orolig för att det nu blir svårare för hbt-rörelsen att verka och understryker vikten av att ha en dialog med den för att inte homosexuella ska bli än värre syndabockar. En del av det svenska biståndet går och kan fortsätta gå till hbt-organisationer påpekar hon.

Annons

Ugandiska homosexuella trakasseras och hotas ofta med våld. Det har också förekommit rapporter om att lesbiska våldtagits för att "botas".

Antihomolagen röstades igenom i parlamentet i december men krävde presidentens namnteckning för att träda i kraft.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons