Annons
Nyheter

"Precis som en kraftig vind" - så upplevdes skalvet i Sjuhärad

Bt.se har fått in många vittnesmål om att jordskalvet tidigt i morse kändes runt om i Sjuhärad och i Varbergstrakten.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012
Foto: USGS

Kände av det när vi sov i husvagnen i Kärradal, första tanken var sjutton vilket oljud tåget har o vad det gungar sen somna jag om.

Hanne

Annons

*

Skalvet kändes som en vibration i huset. Var vaken på grund av att jag släppt ut katten. Hästarna måste ha reagerat för de började att springa rejält i hagen.

Ingegerd Jansson, Navåsen Björketorp

*

Jordskalvet kändes i Töllsjö. Ungefär som om tvättmaskinen centrifugerar.

Karin Beischer

*

Jag vaknade av att sängen skakade samt att sovrumsdörren som var stängd, skakade så man vaknade av ljudet dörren gav ifrån sig. Jag kände på mig direkt att det var ett jordskalv, för har varit med om ett liknande förr.

Sara Reinthal 18 år, Svaneholm

*

Annons

Jag bor på Parkgatan i Viskafors. Jag vaknade av att hela huset skakade kraftigt och att ett öppet fönster vibrerade. Uppskattningsvis höll det på en halv minut efter att jag vaknat. Klockan var 4.59 när det blev lugnt igen.

Annica Ljungström

*

Vaknade kl.04.59 av att huset skakade!! Låg kvar en stund och funderade på om det var inbillning det jag just känt... Men så kom min 18-åriga dotter upp och sa samma sak!

Marie Svensson i Sandared

*

Vi vaknade av att hela huset skakade, hundarna blev livrädda och det kändes som en traktor hade kört in i husväggen med hög fart. Man hörde ett ljud som om det åskade, vi förstod ganska snart att det måste varit ett skalv.

Susann Olhage, Hyssna

*

Jag låg vaken i sängen och grejade med mobilen när man plötsligt kände precis som en kraftig vind som tar tag i huset, somnade om och fick det sedan bekräftat via www.bt.se att det varit ett jordskalv!

Annons

Tony Källander

*

Vi vaknade av att huset skakade till runt 04.56 vi trodde då att det var en traktor eller en skördetröska som börjat på fältet utanför, vi bor på landet ca. 12km från Falkenbergs centrum (Blixtorp).

Rolf Oppenlander

*

Jag och min familj är i Träslövsläge och precis innan fem i morse lät det som om någon startade upp en större maskin vars vibrationer fortplantade sig genom marken och någon halvminut senare skakade hela vår stuga till och efter ytterligare någon minut var allt lugnt igen. Berättade det hela för min man imorse med orden "hade jag inte vetat bättre skulle jag ha trott att jag varit med om en jordbävning". Fick sedan ett samtal från en arbetskollega som frågade om vi känt av skalvet och det hade vi ju...

Gunilla Dahlqwist

*

Jag hade precis gått upp och stod och plockade fram kläder ur garderoben när en prydnadsfigur som stod i fönstret började låta. Den är ojämn i botten sedan tidigare och vibrationerna gjorde att den skallrade mot fönsterbänken. Lite yrvaken var man ju, så det var svårt att fatta först. Trodde det var värmepumpen på 1:a våning som startat, den kan skorra och vibrera litegrann. Men pumpen lät inget. Tänkte då att det kanske var ett jordskalv, men det lät ju inte så sannolikt ändå. Sovrumsfönstret var öppet och jag hörde samtidigt ett dovt muller, ungefär som om åskan skulle gått väldigt långt bort. Nu när jag läst på bt.se förstår jag att det faktiskt var ett skalv!

Linda Wåkerås, Viskafors

Annons

*

Skalvet kändes av på Marklandsgatan i Borås. Sängen och vitrinskåpet skakade till under ca 10 sek.

Ahmed Sindric

*

Har stuga i Olofsbo och kände av skalvet rejält, vaknade av att hela huset skakade rutorna skallrade å porslin i skåpen flyttade på sig.

Annika Geigant

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons