Annons
Nyheter

"Precis det här vi har kämpat för"

Regeringens förslag på 5 miljarder kronor till enskilda firmor är mycket välkommet, säger sångerskan och enskilda näringsidkaren Rita Saxmark.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2020
"Man är ju i princip belagd med näringsförbud nu, och den otryggheten finns kvar", säger ljudteknikern Christoffer Zakrisson.
"Man är ju i princip belagd med näringsförbud nu, och den otryggheten finns kvar", säger ljudteknikern Christoffer Zakrisson.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Rita Saxmark var en av initiativtagarna till ett upprop som samlade tusentals underskrifter i våras. Syftet då var att göra sitt missnöje mot regeringens insatser för att rädda jobben för frilansare med enskilda firmor hört.

– Då ställde vi oss frågande till varför aktiebolag får utnyttja korttidspermitteringar, men inte enskilda firmor. Vi fick inga svar då, och inte heller den 4 maj när vi frågade samma sak igen, säger hon.

Annons

– Det här förslaget visar att regeringen har tagit till sig vårt budskap. Men vi ropar inte hej förrän det har klubbats igenom.

"Otryggheten finns kvar"

Ljudteknikern Christoffer Zakrisson säger att regeringens förslag är "ett steg på vägen".

– Varenda krona är supervälkommen. Jag har ändå förlorat så pass mycket inkomster under våren, som annars skulle ha varit väldigt lukrativ för mig som turnerande ljudtekniker, säger han.

Men stödet, som ska täcka inkomsttapp under perioden mars–juli i år, svarar inte på de större frågorna kring framtiden.

– Grundförutsättningarna har ju inte förändrats. Hur ser det ut om det här läget kvarstår i ett år till, eller längre? Man är ju i princip belagd med näringsförbud nu, och den otryggheten finns kvar, säger Zakrisson.

"Äntligen"

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, är en av de organisationer som drivit på för stödet, och är nöjda med reformen.

– Det var lite en "äntligen"-känsla från vår sida. Vi har jobbat hårt för den här frågan hela våren i princip, eftersom flera medlemmar i TCO-förbunden har drabbats hårt och behövt stödet. Mycket stöd har kommit på plats under krisen men just den här gruppen har saknat det här stödet, så det känns väldigt bra, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

Günther Mårder, VD för Företagarna, som företräder 70 000 företagare i Sverige, säger att det viktiga nu är att pengarna kommer ut så snart som möjligt.

– Det är positivt att man avsätter så mycket som 5 miljarder för den här reformen. Men den stora frågan är, kommer man kunna få ut pengarna? När det gäller omställningsstödet var det 39 miljarder kronor, och hittills har man fått ut 2 miljarder. Så regeringens facit på att ta en ambition och göra den till verklighet är tyvärr väldigt svagt, säger Günther Mårder.

"Balans i jämställdhetsfrågan"

Mårder pekar också på risken att den företagare som fakturerar sällan kan bli utan pengar, eftersom stödet är strukturerat så att den som söker måste visa inkomstbortfallet för varje enskild månad.

Annons

– Det blir stötigt med faktureringen för många. En jämförelse på årsbasis hade varit mer rättvist, och över två år helt rättvist, säger Günther Mårder.

Från Företagarnas sida ses också det nya stödet som viktigt ur jämställdhetssynpunkt.

– En dimension som är viktig är att det blir bättre balans i jämställdhetsfrågan, för bland enskilda företag överrepresenterar kvinnor. De har inte haft samma stöd som aktiebolagen, där män dominerar fullständigt, säger Günther Mårder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons