Annons
Nyheter

Präst som köpte sex tidigare fast för porrsurfning

Sjuhäradsprästen som köpte sex av en prostituerad har tidigare tvingats sluta i en annan församling för att han porrsurfat.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010

Mannen har nu stängts av från sin tjänst i Sjuhärad och krismöte har hållits för pastoratets personal.

– Som jag känner av opinionen blir det omöjligt för honom att fortsätta här. Det är en alldeles för svår förtroendekris. Det går bara inte, säger kyrkoherden i pastoratet.

Annons

På tisdagseftermiddagen beslutade han, efter samråd med biskopen, att omedelbart stänga av prästen som erkänt att han i våras köpte sex av känd prostituerad vid Rosenlund i Göteborg.

– Det innebär att han inte får utföra några prästerliga tjänster, att han inte har några arbetsuppgifter. Men när det gäller hans anställning avvaktar vi vad domkapitlet kommer fram till, säger kyrkoherden.

Domkapitlet väntas under hösten besluta om straff för prästen. Det kan bli allt från en erinran till att han förlorar rätten att arbeta som präst.

Redan 2005 fick mannen en erinran av domkapitlet för att han surfat på porrsajter på nätet.

– Det stämmer och då fick han lämna sin dåvarande arbetsplats, säger Lasse Bengtsson, pressekreterare i Göteborgs stift.

Hur kommer den historien att påverka bedömningen av fallet som nu är aktuellt?

– Jag vill inte föregripa något, men det förbättrar ju inte hans situation.

I går hölls ett krismöte för personalen i prästens pastorat. I dag får anställda möjlighet att träffa en präst med stor erfarenhet av krishantering.

– Personalen har tagit mycket illa vid sig. Det här slog ner som en bomb. Det blev så mycket förtvivlan när ett förtroende grusades på detta sätt, berättar kyrkoherden.

Prästen som köpte sex finns nu på annan ort. Han har avböjt intervjuer och har kontakt med två olika stödgrupper.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons