Annons
Nyheter

Positiv trippel för Saab-Spyker

Saab-Spykeraffären tog tre kliv framåt på fredagen.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2010

Det blev klartecken för det eftertraktade EIB-lånet, statliga garantier och ja från aktieägarna.

– Glädjande. Nu är vi väldigt nära, säger Saabchefen Jan Åke Jonsson till TT.

Annons

Jan Åke Jonsson var i holländska Zeewolde, där han pratat på Spykers extra bolagsstämma tillsammans med Spykers vd Victor Muller, när beskedet från EIB kom. Banken lånar ut 400 miljoner euro, cirka fyra miljarder kronor, till olika miljöprojekt på Saab.

– Jag är mycket lycklig över att det största hindret för hela affären nu är borta. Nu rör vi oss snabbt mot ett avslut. Troligen blir allt klart nästa vecka, säger Victor Muller till TT.

Rimlig affärsplan

Strax innan hade regeringen förklarat sig stå fast vid att ge de nödvändiga lånegarantierna. Riksgäldens slutliga granskning ändrade inte slutsatsen att Saabs affärsplan är rimlig och att det finns fullgoda säkerheter.

Med EU-kommissionens godkännande i måndags är lånet i hamn.

Näringsminister Maud Olofsson konstaterar att det finns risker, men att regeringen har gjort en politisk avvägning.

– Det handlar om att vi vill värna skattebetalarnas pengar, men det handlar också om att försöka säkra jobb. Det här ger ändå alla en möjlighet att försöka få Saab på fötter igen, sade hon.

Enligt Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren har det skrivits avtal för att förhindra att Saab töms på tillgångar, liknande brittiska Rover för några år sedan.

Merparten av värdet för säkerheterna finns i framtida reservdelsförsäljning, enligt Bo Lundgren. Fastigheter och produktionsutrustning utgör också säkerheter.

Okända finansiärer

Annons

Victor Muller fortsätter att vägra att svara på frågor om vilka finansiärer som hjälpt honom att köpa ut den ryska ägarfamiljen Antonov, men både Riksgälden, regeringen och EIB, säger sig veta tillräckligt.

– Ägarkretsen är sund, säger Bo Lundgren.

Spykers aktieägare på bolagsstämman representerade 8,4 miljoner aktier och alla utom nederländska aktiespararföreningen VEB röstade ja till Saabaffären. VEB, som står bakom endast runt 1 200 aktier, lade ner sin röst.

Frågan om bolaget ska byta namn till Saab Spyker Automobiles bordlades till den ordinarie bolagsstämman den 22 april.

I Victor Mullers framtidsplaner ska det nya bolaget med både den lilla exklusiva sportbilstillverkaren Spyker, som aldrig gått med vinst,och Saab, som har åratal av miljardförluster bakom sig, börsintroduceras i London. Kopplingen till Storbritannien finns bland annat genom att Spyker den här veckan har flyttat sin produktion till en underlevantör i Coventry. Längre fram kan det också bli aktuellt att lista bolaget på Stockholmsbörsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons