Annons
Nyheter

Portlandpolisen förbjuds använda tårgas

Polisen i Portland får inte längre använda tårgas mot folksamlingar, uppger stadens borgmästare och polischef.
USA • Publicerad 11 september 2020
Portlandpolisen får inte längre använda tårgas mot demonstranter. Arkivbild.
Portlandpolisen får inte längre använda tårgas mot demonstranter. Arkivbild.Foto: Noah Berger/AP/TT

Spänningar mellan olika grupper i Portland, Oregon, har pågått i tre månader, ända sedan den svarte mannen George Floyd dödades vid ett polisingripande i Minnesota.

Den demokratiske borgmästaren Ted Wheeler har fått skarp kritik från Black lives matter-rörelsen och andra aktivister som protesterat på gatorna.

Annons

– Det är dags för alla att minska våldet i vårt samhälle. Vi vill alla ha förändring. Vi har möjligheten och skyldigheten att skapa förändring, säger Wheeler, som även är ansvarig för polisen.

Under de fler än hundra dagar som protesterna pågått har polisen ofta förlitat sig på tårgas, vilket också stört personer som har sina bostäder i närheten av protestplatserna.

Tidigare i veckan förbjöd Portland också teknik för ansiktsigenkänning av alla stadens myndigheter, inklusive polisen.

Protesterna i bland annat Portland har blivit ett politiskt slagträ mellan presidentkandidaten Joe Biden och president Donald Trump. Biden har anklagat Trump för att förvärra våldet med sin retorik, medan Trump anser att Biden är svag när det kommer till lag och ordning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons