Annons
Nyheter

Populär strumpa hjälper inte löpare

Kompressionsstrumpor sägs förbättra uthållighet och prestation vid exempelvis löpning – men i forskningen syns inga bevis för det, enligt en avhandling från Göteborgs universitet.
Forskning • Publicerad 8 december 2022
Det finns inga vetenskapliga belägg för att kompressionsstrumpor skulle förbättra prestationen vid träning, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

20 erfarna löpare fick springa en mil på löpband – en gång med kompressionsstrumpor, en gång utan. Strumporna påstås bland annat förbättra blodcirkulationen och minska muskelskador, men de vetenskapliga beläggen är få.

"Det har gjorts ett fåtal studier tidigare på effekten av kompressionsstrumpor, men resultaten har varit motsägelsefulla. Vår studie är den första där syresättningen och trycket inuti muskeln har mätts före, under och efter löpning", säger Sophia Halldin Lindorsson, vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, som har skrivit avhandlingen.

Annons

Studien konstaterar att syresättningen i underbenet faktiskt minskade för de löpare som bar kompressionsstrumpor, jämfört med när de sprang utan. Det finns inget som talar för att strumporna skulle öka prestationen hos den som bär dem.

"Vi tog blodprov både före och efter löpturen, och kunde inte se någon minskning av muskelskademarkörer vid användning av kompressionsstrumpor", säger Sophia Halldin Lindorsson, och tillägger:

"Detta fynd tillsammans med den minskade syresättningen i muskulaturen stärker tidigare teorier att kompressionsstrumpor inte ger någon prestationshöjande effekt hos friska personer."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons