Annons
Nyheter

Navalnyj uppges tillfriskna – kan prata

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättrats så pass mycket att han nu är talbar, enligt källor till tyska .
Polisen i Berlin uppges förstärka bevakningen kring honom av oro för nya mordförsök.
Ryssland/USA • Publicerad 10 september 2020
Aleksej Navalnyj vårdas på sjukhus i Berlin,
Aleksej Navalnyj vårdas på sjukhus i Berlin,Foto: Michael Sohn/AP/TT

Charitésjukhuset i den tyska huvudstaden, där Navalnyj vårdats efter en förmodad förgiftning i Ryssland, uppgav i måndags att patienten kunnat väckas ur den konstgjorda koman och att han reagerar på tilltal.

Sedan dess har hans tillstånd förbättrats ytterligare, rapporterar Der Spiegel i samarbete med den grävande journalistgruppen Bellingcat. Enligt deras källor kan Navalnyj nu tala och kommer förmodligen att kunna minnas detaljer kring vad som föregick hans snabba insjuknande under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti.

Kan ses som hot

Annons

Flera poliser har satts in för att bevaka den ryske regimkritikern som nu även ska få skydd inne på sjukhuset, enligt Der Spiegels och Bellingcats uppgifter. De rapporterar att åtgärderna vidtas då Navalnyj, om han fortsätter att tillfriskna, kan väntas få fler besök – och på nytt komma att betraktas som en fara av sina fiender.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det är sannolikt att förgiftningen av Navalnyj beordrades av högt uppsatta personer i Moskva.

– Jag tror att folk över hela världen ser den här typen av händelser för vad de är, säger Pompeo i en radiointervju enligt AFP.

Motstridiga uppgifter

Navalnyj vårdades först på sjukhus i ryska Omsk, där hans plan nödlandade sedan han insjuknat. Två dagar senare flögs han till Berlin för att läggas in på Charitésjukhuset. Läkarna i Omsk har påstått att de inte funnit några bevis för förgiftning. Men Tysklands regering har meddelat att prover från ett militärlaboratorium otvivelaktigt visat att han förgiftades med nervgiftet novitjok.

Kreml säger att det inte finns några planer på att starta en utredning om vad som hänt. Detta trots att Italiens premiärminister Giuseppe Conte sagt att president Vladimir Putin lovat att tillsätta en kommission som skulle utreda omständigheterna.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger vidare att Ryssland inte fått se några bevis för att Navalnyj förgiftats och att man inte fått någon medicinsk information från Tyskland.

Enligt Pompeo vill USA hjälpa till att ta reda på vilka som är skyldiga.

– Det är något som vi kommer att titta på, som vi kommer att utvärdera, och vi kommer från vårt håll att göra allt vi kan för att minska risken för att liknande saker händer igen.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att han inte har sett några bevis på att Navalnyj förgiftats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons