Annons
Nyheter

Polska gränstrupper vid Belarus upprör Moskva

Polen förstärker bevakningen av gränsen mot Belarus. Ytterligare 2 000 soldater skickas till gränsområdet för att stoppa migranter som försöker ta sig i Polen.
Moskva anklagar både Polen och Finland för "hotfulla" åtgärder mot Rysslands västra region och varnar för motåtgärder.
Polen • Publicerad 9 augusti 2023
En polsk gränsvakt vid gränsen till Belarus. Arkivbild.
En polsk gränsvakt vid gränsen till Belarus. Arkivbild.Foto: Maciek Luczniewski/AP/TT

Den polska gränsförstärkningen meddelades av vice inrikesminister Maciej Wasik på onsdagen. Orsaken är att ett stort antal migranter försöker att ta sig över gränsen. Wasik hävdar att alla olagliga övergångar till Polen via den belarusiska gränsen är ett resultat av Belarus myndigheters agerande.

– Om vi på andra sidan hade riktiga gränsvakter, och inte smugglingsofficerare, skulle dessa gränspasseringar inte existera alls, sade Wasik.

Annons

Polen har tidigare anklagat Ryssland och Belarus för att slussa migranter mot EU:s gränser.

Skarpt ryskt svar

Utspelet från Warszawa väcker ilska i Moskva.

– Hoten mot Rysslands militära säkerhet har mångfaldigats i de västra och nordvästra strategiska riktningarna, sade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i samband med ett möte med militära ledare.

Även det nya Natolandet Finland pekades ut, om än indirekt, av försvarsministern.

– Vi ska diskutera nödvändiga åtgärder för att oskadliggöra dessa hot vid detta möte och fatta lämpliga beslut, fortsatte Sjojgu.

I Moskvas hot skärptes tonen mot Polen, som enligt Moskva "militariseras" och utnyttjas av USA som en front för antirysk verksamhet.

Tidigare gränshot

Enligt Tomasz Praga, direktör vid Polens gränsbevakning, har antalet migranter som försökt ta sig till Polen ökat. Hittills i år har 19 000 migranter försökt korsa gränsen till Polen från Belarus hittills i år, jämfört med 16 000 migranter under hela 2022.

Läget är dock inte så "kaotiskt som det var för två år sedan", framhöll han. Då anklagade väst Belarus och Ryssland för att ha organiserat en hybridattack, i syfte att destabilisera Polen och EU.

Förstärkningen vid gränsen ska vara genomförd inom två veckor, enligt Polens regering.

Polens vice utrikesminister Pawel Jablonski har tidigare sagt att det finns ett konkret hot från Belarus och påstår att soldater från den ryska privatarmén Wagner har försökt ta sig in på polskt territorium.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons