Annons
Nyheter

Flygövning troligen bakom mystiska skakningar

De kraftiga skakningar som rapporterats från danska Bornholm men även från delar av södra Sverige i helgen orsakades troligen av en övning med stridsflyg i området, enligt seismolog Björn Lund i Uppsala.
Danmark • Publicerad 15 maj 2023
Ljudbang från en flygövning med stridsplan är den troliga orsaken till de skakningar som förutom på danska Bornholm kändes i södra Sverige i helgen. Arkivbild.
Ljudbang från en flygövning med stridsplan är den troliga orsaken till de skakningar som förutom på danska Bornholm kändes i södra Sverige i helgen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var vid 15-tiden i lördags som rapporter började strömma in från Bornholm om kraftiga skakningar. Även till Uppsala universitet började rapporter komma in från Sverige.

– Vi fick in rapporter från platser på Öland och i Blekinge, vid lite olika tidpunkter, säger Björn Lund.

Spränger ljudvallen

Annons

Det danska geologiska forskningsinstitutet Geus har avfärdat teorin om ett jordskalv, och anser det inte heller sannolikt att en kontrollerad sprängning i Polen låg bakom fenomenet. I stället rör det sig om "akustiska tryckvågor från en eller flera händelser någonstans i atmosfären", enligt seismologerna på Geus som inte vet vad som orsakat de kraftiga tryckvågorna.

– Vad det brukar vara när vi får in rapporter om muller och skakningar är nästan alltid att flygvapnet gått igenom ljudvallen till havs, och de atmosfäriska förhållandena har varit sådana att ljudbangen rullat in över land, säger Björn Lund.

Skakar i fönstren

Att rapporterna kommit in från ett stort område och att varken större jordskalv eller sprängningar skett talar för det, enligt honom.

– Ljudbangarna vid vissa väderförhållanden verkar komma in över land. Vad man känner är inte skakningar i marken egentligen utan tryckvågen i luften. Det kan mullra och folk rapporterar ofta att det skakar i fönstren.

Rapporter om liknande händelser kommer in till Uppsala universitet ett par gånger varje år. Den 26 april orsakade Saabs provflygningar av stridsplan liknande rapporter från Stockholmsområdet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons