Annons
Nyheter

Polistillslag mot fildelare

Polisen genomför på tisdagsförmiddagen ett tillslag mot webbhotellet PRQ:s lokaler i Solna. Där finns bland andra Wikileaks servrar.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

Den belgiska polisen har begärt att den svenska polisen ska göra tillslag på flera olika platser i Sverige. Samtidigt görs tillslag i 13 andra länder.

– Det gäller ett stort ärende om brott mot upphovsrätten, det vill säga olaglig fildelning. Just nu sker tillslag i Solna, Umeå, Eskilstuna, Stockholm och Malmö, säger Paul Pintér, nationell samordnare för materialrättsliga brott inom polisen, till TT.

Annons

Den svenska delen av utredningen är till stor del inriktad mot så kallade topsites, servrar där stora mängder filmer laddas upp.

– Det är svårt att säga hur många filmer det rör sig om, möjligen är det tusentals. Tillslagen i Sverige gjordes för att hitta de servrarna, säger Fredrik Ingblad.

Han säger att brotten som svenskarna misstänks för förmodligen kommer att utredas av belgiska myndigheter.

– Beslagen kommer sannolikt att överföras till Belgien för utredning där. Sedan får vi se vad som kommer fram, det kan ju avse även brott i Sverige.

I tillslagen i Sverige ha flera datorer och servrar tagits i beslag för fortsatt utredning. Fyra personer har hörts om misstänkta för brott mot upphovsrättslagen.

Utredningen har enligt pressmeddelandet pågått i två år och den har startats och letts av belgisk polis. Misstankarna handlar om olovlig fildelning av filmer i ett större nätverk inom det som kallas "Scenen".

Enligt Pintér har aktionen inget med Wikileaks att göra.

Polisen lämnade företagets lokaler sedan de hade ställt några frågor om två IP-nummer, berättar PRQ:s chef Mikael Viborg.

Inga beslag gjordes hos PRQ.

På Svenska Antipiratbyrån, den organisation som tillvaratar de drabbade upphovsrättsmännens och producentbolagens intressen, ser man det som naturligt att tillslagen riktats mot den så kallade Scenen. Men byråns chef Henrik Pontén vet inte vilka de misstänkta personerna i Sverige är.

– Vi vet inte mer än vad som är känt genom medierna. Jag vet att det gäller film, men det är inget av Svenska Antipiratbyråns ärenden. Men de misstänkta tillhör ju den krets som vi är intresserade av, den så kallade Scenen, säger Pontén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons