Annons
Nyheter

Polisen får vänta på elchockvapen

Svenska poliser får vänta ytterligare på att utrustas med elchockvapen (ECV). De skulle ha kommit i år men fördröjs troligen till 2024, rapporterar .
Brott • Publicerad 6 december 2022
Polisen testar elchockvapnet Taser X2. Arkivbild.
Polisen testar elchockvapnet Taser X2. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det beror bland annat på att den första upphandlingen av elchockvapen fick avbrytas och göras om, säger Manne Jönsson, styrgruppsordförande för ECV och tillförordnad enhetschef för utvecklingscentrum Stockholm.

Han hänvisar till ekonomiavdelningen som ansvarar för upphandlingen, men därifrån har ännu ingen återkopplat till Polistidningen.

Annons

Testerna med EVC pågick 2018–2019. Försöksperioden har förlängts i väntan på formellt beslut för hela myndigheten.

EVC skjuter i väg en elektrifierad pil som sitter fast i vapnet med en tråd. Vapnet kan även tryckas mot en person och i korta intervaller överföra ström. Dessutom finns två varningsfunktioner. Testerna har visat att poliser utrustade med ECV upplever ökad trygghet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons