Annons
Nyheter

Polisen: Kommer alltid nya villiga att döda

Polisen i Stockholm säger sig vara mer framgångsrik i dag än tidigare med gripanden.
Problemet: det slutar inte tillkomma nya som är villiga att utföra dåd.
Brott • Publicerad 28 september 2023
Läget är extremt allvarligt, säger Erik Åkerlund, kommenderingschef för särskilda händelsen Frank.
Läget är extremt allvarligt, säger Erik Åkerlund, kommenderingschef för särskilda händelsen Frank.Foto: Mikaela Landeström/TT

Inom loppet av tolv timmar dödades tre personer i Stockholm och Uppsala, som polisen kopplar samman med den pågående våldsspiralen.

Läget är extremt allvarligt, menar kommenderingschefen för den särskilda händelsen Frank, Erik Åkerlund.

Annons

– Vi är framgångsrika i att gripa många, men man får snabbt på plats nya utövare och det är någonting som vi som samhälle måste kraftsamla till, säger han på en pressträff med Stockholmspolisen på torsdagseftermiddagen.

En följd av våldsspiralen har blivit att allt fler oskyldiga personer drabbats. Exemplen blir snabbt fler.

I veckan skottskadades en man i 60-årsåldern utanför en villa i Åkersberga. Och i natt gick det ännu längre när en kvinna i 25-årsåldern dog i en sprängning riktat mot ett tvåvåningshus i Uppsala.

Enligt polisen tyder inget på att hon hade någonting med den pågående nationella våldsvågen att göra.

Tidigare sprängdåd runt om i landet har inte resulterat i några dödsoffer. Då har det mer handlat om tur, anser Johan Rydwik, sektionschef regionala utredningsenheten Stockholm.

Enligt honom kan även en förändrad våldsvåg ligga bakom att dåden både blir mer hänsynslösa och mer riskfyllda för övriga samhället.

– Den våldsvåg som drabbat oss har förändrats med tiden. Jag upplever att konflikterna i grunden har varit affärsdrivande, men att hämnden har tagit över och det tror jag påverkar hur våldet yttras, säger Johan Rydwik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons