Annons
Nyheter

Polisen får grönt ljus till fortsatt blått ljus

Politik • Publicerad 4 december 2022
Polisen får nu permanent visa så kallade identifieringsljus, enligt regeringsbeslut. Arkivbild.
Polisen får nu permanent visa så kallade identifieringsljus, enligt regeringsbeslut. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen får fortsätta visa identifieringsljus från sina utryckningsfordon i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte, enligt ett regeringsbeslut.

Det handlar inte om det starkt blinkande utrycknings- eller varningsljuset som trafikanter måste förhålla sig till, utan om ett fast svagt blått ljus från lyktorna på polisbilarnas tak.

Annons

"Det har visat sig att ljuset har goda effekter och nu gör vi det möjligt för polisen att använda sig av det mer permanent för att synas och skapa trygghet både vid stillastående och under färd", säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på regeringens hemsida.

Beslutet innebär ändringar i trafikförordningen som träder i kraft den 1 oktober nästa år. Hittills har identifieringsljuset tillåtits genom Transportstyrelsens beslut om undantag från trafikförordningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons