Annons
Nyheter

Polisen bröt mot lagen – kan få dryga böter

Ekonomi • Publicerad 4 juli 2023
Polisen kan få böta ett miljonbelopp. Arkivbild.
Polisen kan få böta ett miljonbelopp. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Polismyndigheten har brutit mot lagen och borde böta ett miljonbelopp. Det anser Konkurrensverket, som slår fast att myndigheten genomfört en otillåten direktupphandling av medicinska tjänster till ett uppskattat värde av drygt 14 miljoner kronor.

Polismyndighetens ramavtal om medicinska tjänster löpte ut i maj 2018, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande. Polisen gjorde då en muntlig överenskommelse med leverantören om att fortsätta avropa tjänster i linje med det tidigare avtalet.

Annons

Men varken överenskommelsen eller de löpande köpen av tjänster finns dokumenterade. Konkurrensverket vänder sig därför till förvaltningsrätten i Stockholm med ett yrkande om att polisen ska betala 1,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Att polisen tidigare har gjort sig skyldig till otillåtna direktupphandlingar har påverkat storleken på beloppet, skriver verket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons