Annons
Nyheter

Polis skingrar Zelenskyj-stödda demonstranter

Georgisk polis använder tårgas och vattenkanoner mot de demonstranter som samlats i huvudstaden Tbilisi.
Åtgärderna vidtogs efter att demonstranterna beordrats att skingra sig.
Georgien • Publicerad 8 mars 2023
Demonstranter utanför det georgiska parlamentet.
Demonstranter utanför det georgiska parlamentet.Foto: Zurab Tsertsvadze

Demonstranterna har samlats framför parlamentet för att protestera mot planerna på att inskränka yttrande- och föreningsfriheten i landet, som i norr har en lång landgräns mot Ryssland.

Enligt ett lagförslag skulle det införas registreringstvång för medier och enskilda organisationer som har utländska kopplingar. I förslaget ingår att dessa skulle stämplas som "främmande agenter", ett kontroversiellt upplägg som sedan flera år tillbaka finns i just Ryssland.

Annons

I samband med onsdagens protester har även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommenterat händelserna i Georgien i sitt dagliga tal. Han kräver en "demokratisk framgång" i landet.

– Det finns ingen ukrainare som inte skulle önska framgång till vårt vänliga Georgien. Demokratisk framgång. Europeisk framgång, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons