Annons
Nyheter

Polis åtalas för våldtäkt på Smögen

En polis åtalas i Uddevalla tingsrätt för våldtäkt. Enligt åklagaren ska han ha tvingat en ung kvinna till sexuella handlingar på Smögen, sommaren 2016. Polisen själv förnekar brott.
Brott • Publicerad 14 mars 2022
En man som arbetar som polis åtalas i Uddevalla tingsrätt för våldtäkt. Arkivbild.
En man som arbetar som polis åtalas i Uddevalla tingsrätt för våldtäkt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt åtalet ska mannen "med våld och tvång" ha genomfört sexuella handlingar med målsäganden som är jämförbara med ett samlag. Han ska också ha tvingat henne till oralsex.

Målsäganden är en ung kvinna, berättar åklagaren.

Annons

– Mannen är en patrullerande polis och detta sker på fritiden, säger Jim Westerberg, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Händelsen ska ha skett på Smögen under sommaren 2016. Varför det inte har anmälts förrän nu vill åklagaren inte uttala sig om.

– Det tar jag i tingsrätten, det får målsäganden höras om, säger Jim Westerberg.

TT: Vad innebär det att den åtalade mannen är polis?

– Det innebär att han, utöver ett straff på ett par års fängelse, riskerar att förlora sin tjänst som polis. Det avgörs av polisens ansvarsnämnd.

Bevisningen består bland annat av förhör med flera vittnen samt sms-meddelanden. Jim Westerberg bedömer bevisläget som gott.

– Det finns forskning och statistik på när man får framgång i rätten, och en framgång hos domstolar är om målsägaren reagerar och agerar i anslutning till gärningen och berättar vad som hänt. Det har skett i det här fallet. Så det ser jag som starkt i detta, säger Jim Westerberg.

Den åtalade mannen nekar till brott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons